Kanta-Häme

Mansikat tulevat helteen kylkiäisinä

Hämeenlinnan seudun marjatiloista osa on jo aloittanut mansikoiden itsepoimintakauden. Kolean ja sateisen kesäkuun takia mansikkakausi alkoi tänä kesänä vasta muutamaa viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna.

Kovin tiiviisti kypsiä marjoja ei pensaissa vielä ole, mutta tämän viikon helteet nopeuttavat marjojen kypsymistä.

Mansikoiden kultakausi alkaa viikon vaihteessa ja kestää noin kaksi viikkoa.

– Nyt kypsymisen huomaa ihan silmissä. Vielä viime viikonloppuna kypsiä marjoja oli aika harvassa, mutta tämän viikon loppupuolella mansikoita on huomattavasti enemmän, sanoo marjanviljelijä Tiina Hiidenkari Iso-Hiiden kartanon tilalta.

Itsepoimintakin on jo alkanut

Mansikoiden itsepoimintakausi on alkanut ainakin Iso-Hiiden kartanon marjatilalla sekä Kankaisten tilalla. Tämän viikon lopulla itsepoimintakausi alkaa myös Punnilan marjat -tilalla sekä Peltosirkun tilalla.

– Haluamme, että pensaissa on riittävästi mansikoita, kun ulkopuoliset poimijat tulevat tänne. Työntekijäthän meillä poimivat tälläkin hetkellä mansikoita, Punnilan marjat -tilan omistaja Atte Pesonen sanoo.

Iso-Hiiden kartanon tilalla ja Kankaisten marjatilalla omin käsin poimitut mansikat maksavat 4,5 euroa kilolta. Punnilan marjat -tilalla ja Peltosirkun tilalla ei ole vielä päätetty, minkä hintaisia mansikat tulevat olemaan.

Aamupuuron seuraksi marjoja

Merja ja Kari Hillberg poimivat tämän kesän ensimmäisiä mansikoita Iso-Hiiden kartanon tilalla Turengissa. He käyvät poimimassa mansikoita keskimäärin neljä kertaa kesässä.

– Kun poimimme marjat itse, tiedämme mitä saamme. Ulkomaisia mansikoita emme osta ikinä, Merja Hillberg sanoo.

Tänään Hillbergeillä on tavoitteena poimia kaksi ämpäriä täyteen. Yleensä Hillbergit pakastavat marjat sellaisenaan tai leipovat niistä jotain.

– Huomenna syömme näitä kuitenkin puuron kanssa, Kari Hillberg sanoo.

Mansikkasadosta tulossa normaali

Kaikilta marjatiloilta ennustetaan, että mansikkasato tulee olemaan normaali, vaikka kypsyminen onkin viivästynyt.

– Viime hetken sääthän vaikuttavat kuitenkin todella paljon siihen millainen sato tulee olemaan. Tällä hetkellä näyttää todella hyvältä, Kankaisten tilan emäntä Pirkko Kämäri sanoo.

Kesän herkkua saa poimia näillä näkymin ainakin elokuun puoleenväliin asti. Helle ei ole paras sää mansikalle.

– Mansikan kannaltahan paras sää on sellainen 20–22 lämpöastetta. Sellaisia ilmoja voisi loppukesän olla, Peltosirkun viljelijä Sirkku Holttinen toivoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic