Kanta-Häme

Mansikkaleikkurista tuli äreä äitipuoli

Mitä kaikkea tavallisista esineistä voi taikoa esiin? Hämeenlinnan teatterin tarpeistonhoitajan Karoliina Käpin silmissä teesiivilä on ilmiselvä isoäiti. Kirkuvan punainen mansikkaleikkuri taas muuttuu äreäksi äitipuoleksi, kun sille muotoilee pörröisen tukan ja harvahampaisen väkäleuan.

Näyttelijät Henna-Maija Alitalo ja Tuula Penttilä valmistautuvat erikoisen nukketeatteritarpeistonsa kanssa kiertueelle hämeenlinnalaisiin päiväkoteihin ja vanhusten palvelutaloihin.

Viemisinä on ranskalaiseen kansansatuun perustuva ooppera Jose ja Aurinkoinen. Sen on vuonna 2006 suomentanut ja säveltänyt Kaj Chydenius. Tätä ennen teosta ei kuitenkaan ole nähty näyttämöllä.

Ripaus Grimmiä …ja Kalevalaa

Ohjaaja Reija Isosuon mukaan tarinassa on paljon samaa kuin Grimmin saduissa ja Kalevalassa.

Tarinan päähenkilö, Jose-poika joutuu ilkeän äitipuolensa kiusaamaksi ja eron isästään. Yksin metsässä harhaillessaan poika löytää Jättiläisen talon ja ystävystyy Jättiläisen tyttären, Aurinkoisen, kanssa.

Jose joutuu tekemään monenlaisia urotekoja, ennen kuin hän saa olla rauhassa Aurinkoisen kanssa.

– Teemaksi nousee koettelemusten kautta löytyvä rakkaus, Isosuo sanoo.

Sen seitsemän …soitinta

Kaj Chydenius on kirjoittanut satuoopperan alun perin pianosäestykselle. Hän antoi kuitenkin Penttilälle ja Alitalolle luvan sovittaa teos toisin.

– Minähän olen viulisti. Sitä paitsi eri soittimilla saa teokseen erilaisia sävyjä ja vaihtelevuutta, Tuula Penttilä selittää.

Hän toimii satuoopperassa kertojana ja säestää lauluja kosketinsoittimilla, sähköviululla, kelttiharpulla, harmonikalla ja ukulelella.

Henna-Maija Alitalo laulaa kaikkien kahdeksan roolihahmon osuudet.

– Jokaisella on omanlaisensa ääni. Esimerkiksi Jose on vähän sellainen (nasaali) teinipoika, äitipuoli taas kamala narisija, hän sanoo.

Intiimi ja …keskittynyt juttu

Satuoopperaa esitetään Hämeenlinnan teatterin Verstas-teatterissa neljä kertaa. Sen jälkeen luvassa on kymmeniä vierailuesityksiä päiväkodeissa ja uutena aluevaltauksena myös vanhusten palvelukeskuksissa.

– Ikäsuositus on yhdestä vuodesta ylöspäin ihan mihin asti vain, Reija Isosuo sanoo.

Seurue on jo testannut, että koko lavastuksen ja tarpeiston voi pakata yhteen henkilöautoon. Se on pienimuotoisen kiertue-esityksen elinehto.

Pienimuotoisuus ja keskittyneisyys siirtyy myös esitystilanteisiin. Katsomoon ei mahdu muutamaa kymmentä henkeä enempää.

– Tämä on tällainen läheltä katseltava intiimi juttu, joka pysyy rauhallisena, Alitalo sanoo.

Ja esityksen jälkeen mummoa ja mansikkaleikkuria saa tulla katsomaan läheltä, tekijät lupaavat. (HäSa)

Satuooppera Jose ja Aurinkoinen. Kantaesitys Hämeenlinnan teatterin Verstaassa 6.3. kello 18. Esitys kestää noin puoli tuntia.