fbpx
Kanta-Häme

Mäntykoto otetaan ehkä pian käyttöön

Vasarat paukkuvat Hauhon Mäntykodossa, kun taloa varustetaan mahdolliseksi turvapaikanhakijoiden hätämajoituspaikaksi. Talo on entinen vanhainkoti.

– Nyt heitä on majoitettuna Taimistontielle entisen perhekeskuksen tiloihin, mutta se on hyvin väliaikainen ratkaisu, koska talo tyhjennettiin keväällä sisäilmaongelmien vuoksi, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Pikainen ratkaisu jouduttiin keksimään, kun poliisi soitti, että heillä on jonossa turvapaikanhakijoita, jotka eivät mahdu mihinkään vastaanottokeskukseen, eivätkä liioin hätämajoitukseen.

– Taimistontiestä on tällä erää vain viikon sopimus. Siellä on noin 30 henkeä ja noin 20 mahtuu vielä. Sen jälkeen on löydettävä jokin muu ratkaisu.

Hämeenlinna sopi alkukesästä Hämeen ely-keskuksen ja SPR:n kanssa Mäntykodon varaamisesta mahdolliselle vastaanotto- ja järjestelykeskukselle. Taustalla oli sisäministeriön ohje sellaisen tilanteen varalta, että Suomeen syytä tai toisesta virtaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Todennäköistä on, että maahantuloa saadaan ainakin jollain tavoin hallintaan, kun Tornioon avataan järjestelykeskus. Siellä on tarkoitus rekisteröidä kaikki tulijat, Isosuo arvelee.

Kaupunginhallitus tarjosi Mäntykotoa SPR:lle jo pari viikkoa sitten.

– Nimenomaan hätämajoitukseen. Vastaanottokeskus on Lammilla. Hätämajoitus on väliaikainen ratkaisu. Tosin tulijoiden määrä on sellainen, että väliaikaisuus voi kestää pitkäänkin.

Tilaongelman lisäksi on myös ratkaistava se, ketkä hätämajoitusyksikköjä pyörittävät.

– Esimerkiksi Taimistontielle pikavauhtia polkaistu yksikkö on SPR:n vapaaehtoisten varassa.

Tällä hetkellä Hämeenlinna maksaa kustannukset, mutta laskuttaa ne valtiolta.

Mäntykokoon arvellaan mahtuvan noin 70 henkilöä, ehkä enemmänkin. Tilanteet muuttuvat niin nopeasti, ettei tällä hetkellä ole tietoa, koska talo mahdollisesti otetaan käyttöön.

Menot