Kanta-Häme

Marakattien päivä tarjosi mukavaa tekemistä ja eväitä arkeen

Uppsala-talossa lauantaina järjestetyssä, koko perheelle tarkoitetussa Marakattien päivässä puhunut lastenpsykiatri Mika Soininen muistutti vanhempien verkostosta, yhteisistä käytännöistä, kun luodaan lasta suojaavia sääntöjä kaveripiirin kesken.

Tunnin mittaiseen luentoonsa ”juttelulääkäri” oli valinnut keskeisiksi aiheiksi lapsen kasvamisen vaiheet ja median vaikutuksen lapsiin. Lasta suojaavina tekijöinä hän korosti ajan antamisen ilmapiiriä ja päivän rutiineja, säännöllisiä ruoka-aikoja ja unirytmiä.

Riittävällä unella on merkityksensä muistiin, hormonien tasapainoon ja sitä kautta mielen levollisuuteen. Yhtenä unihäiriöiden aiheuttajana on media, vaikka siinä on paljon hyvääkin.

Tutkimusten valossa näyttää, että esimerkiksi televisiolla on voimakkaine äänineen ja ohjelmien nopeine leikkauksineen moninkertainen vaikutus lapseen.

– Ne ovat ärsykkeitä, joihin lapsi reagoi ja joiden kanssa hän tahtomattaan jakaa huomionsa. Runsas television katselu altistaa unihäiriöille, jotka voivat puolestaan lisätä häiriökäyttäytymistä. Soininen varoitteleekin elektroniikan sijoittamisesta lapsen omaan huoneeseen myös valvonnan vaikeutumisen vuoksi. Vanhemmat suojaavat lasta, kun pitäytyvät jämäkästi suositelluissa ikärajoissa elokuvien ja pelien suhteen: ”Ne on joku miettinyt valmiiksi.”

Luennossaan Mika Soininen kannusti vanhempia puhumaan lapsen kanssa tunteista, löytämään sanallista ilmaisua erilaisille tunteille. Hyvissä kirjoissa on moraali sisään kirjoitettuna ja paljon tunnesanoja, joita makustella lapsen kanssa.

Pientä puuhaa

– Tämä on askarteluineen mukava tapa viettää syyspäivää, totesi kolmevuotiaan tyttärensä Menni Kaurolan kanssa Marakattien askarteluissa viihtynyt Miia Kaurola. Päivän luentoon viitaten hän mainitsi, ettei perheessä ole televisiosta tehty lapsenvahtia. Mennillä tv-aikaa on tunti päivässä, eikä hän sitäkään aina malta ruudun ääressä istua.

Kavereita ja aktiviteetteja, ehkä vähän oppimistakin tytär saa viettäessään aikaa parina päivänä viikossa Peuhulassa, muutaman tunnin kerrallaan.

Marakattien päivä Uppsala-talossa oli tarkoitettu koko perheen viihtymiseen askarteluineen, pelaamisineen ja Ammattiopisto Tavastian oppilaiden valmistamine tarjoiluineen sekä musiikkeineen, jota esittivät ”karttakepittäjät,” hämeenlinnalaisista opettajista koostuva bändi Jana.

Hämeenlinnassa kaupungin lasten ja nuorten tukipalvelut on keskitetty Uppsala-taloon Birger Jaarlinkatu 33. Palvelupisteessä sijaitsevat muun muassa perheasiainyksikkö, perhetyön keskus, perheneuvola ja erilaiset terapiapalvelut.

Marakattien päivän Uppsala-talossa järjestivät yhdessä Hämeenlinnan kaupungin lasten ja nuorten palveluyksiköt ja Ammattiopisto Tavastia. (HäSa)

Mainos