Kanta-Häme

Marevan ruuhkauttaa laboratoriot

Verisuonitukoksia ehkäisevä Marevan-lääke ei enää pyöritä Riihimäen pääterveysaseman arkea. Laboratorioon on yhä jonoja, mutta Marevanin edellyttämät INR-kokeet tehdään ajanvarauksella omalla poliklinikallaan.

Sairaanhoitaja Laura Virolainen ei kaipaa enää aikoja, jolloin asiakkaat jonottivat verikokeisiin ja soittelivat sitten kysyäkseen lääkärien päättämiä lääkeannostuksia. Nyt jonot ovat lyhentyneet ja puhelinliikenne vähentynyt ratkaisevasti.

Kanta-Hämeen ainoalle INR-poliklinikalle ei jonoteta, vaan asiat hoituvat ajanvarauksella.

– Tyytyväisyyskyselyssä kukaan asiakkaista ei halunnut palata enää entiseen, Virolainen ja perushoitaja Tiina Meriläinen sanovat.

Marevan on hallinnut yksin verenohennushoitoa Suomessa jo yli puoli vuosisataa. Tällä hetkellä sitä käyttää Suomessa noin 200 000 ihmistä. Määrä kasvaa koko ajan väestön vanhentuessa. Pelkästään Riihimäellä Marevania käyttää ainakin 800 ihmistä.

– Marevan on käyttäjälleen halpa ja hyvä lääke. Kalliiksi se tulee siinä tapauksessa, että arvot alkavat heitellä ihmisen elämäntapojen vuoksi. Marevanin kanssa eivät sovi luontaistuotteet, eikä yletön alkoholin käyttö, Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos kertoo.

Kaivos pitää valitettavana, että Marevanin rinnalle tulleet uudet lääkkeet eivät ole lyöneet itseään läpi. Esteenä ovat hinnat, sillä ne maksavat käyttäjälleen sata euroa kuukaudessa. Marevanin kustannukset ovat vain kolme euroa.

Yhteiskunnalle Marevan tulee todella kalliiksi silloin, kun hoito ei ole tasapainossa. Karkeasti arvioituna kustannukset nousevat yli sataan miljoonaan euroon vuodessa. Yhden verikokeen ottaminen maksaa nimittäin 35 euroa ja Marevanin käyttäjät joutuvat käymään kokeissa keskimäärin 15 kertaa vuodessa.

Tänä kesänä Kela helpotti uusien lääkkeiden korvauksia, mutta 65 euroa on edelleen monelle liian korkea.

– Jos Marevanin hoitotasapaino on hyvä, ei sitä ole mitään syytä lähteä muuttamaan. Jos arvot heittelehtivät, olisi uuden lääkkeen käyttäminen paljon helpompaa. Ne eivät vaadi ruokavaliota tai seurantaa niin kuin Marevan. Uudet lääkkeet eivät kuitenkaan sovi kaikille, esimerkiksi tekoläppäpotilaille, Kaivos selvittää.

Monet pitävät Marevanin käyttöä hankalana ja kankeana. Erityisen hankalana pidetään ruokavalion lisäksi laboratoriossa jonottamista. Pikkuhiljaa lääkkeen käyttäminen kuitenkin helpottuu, kun omahoidon osuutta lisätään. Markkinoilla on jo parikymmentä vuotta ollut myynnissä kotimittareita, jotka mahdollistaisivat veriarvojen seuraamisen kotona.

– Kotimittari ei ole lyönyt itseään oikein läpi Suomessa, sillä se on kallis ja vaatii kunnon koulutuksen. Tuntuu siltä, että monet eivät oikein uskalla ottaa vastuuta terveydestään, Sami Kaivos sanoo.

Kanta-Hämeen terveyskeskuksissa on ilmoitettu verikokeen tulokset tämän vuoden ajan jo tekstiviestillä. Joissakin kunnissa myös lääkeannostelu ilmoitetaan suoraan puhelimeen. INR-poliklinikoita on Suomessa tällä hetkellä jo yli sata, mutta Kanta-Hämeessä vain yksi.

– Poliklinikat yleistyvät hitaasti ja varmasti. Se vie kuitenkin aikaa, sillä Suomessa on yli 600 terveysasemaa, Kaivos arvioi HäSa.

Päivän lehti

30.3.2020