Kanta-Häme

Marika Viskari näytti ja opiskeli mekaanikoksi

– Kun kerron, että valmistun automekaanikoksi, moni hämmästelee ja sanoo, etten näytä yhtään siltä. Aika usein tässä on myös saanut kuulla, etten ikinä tule valmistumaan. Tuollaiset heitot ovat vain lisähaaste ja antaneet potkua opiskeluille, nauraa Tavastiasta valmistuva hämeenlinnalainen Marika Viskari.

Alun perin Marika Viskari haaveili kosmetologin ammatista, mutta 14-vuotias tyttö ei halunnut muuttaa kotoa Valkeakoskelle asumaan opintojen perässä.

– Heitin sitten perheelle, että rupean automekaanikoksi. Veli nauroi, ettei siitä ainakaan mitään tule. Sisuunnuin, päätin näyttää ja hain Tavastiaan. Olihan minulla hyvä käsitys alasta, kun isä ja yksi veljistä ovat automekaanikkoja.

Naismekaanikko autonmoottorin kimpussa on yhä harvinaisuus. Marika Viskarin kanssa Tavastiasta valmistuu toinenkin nainen ja kolmannen opinnot jatkuvat vielä. Ennakkoluulot väistyvät, kun naiset pääsevät korjaamoilla näyttämään osaamistaan.

Harjoittelupaikan löytäminen oli yllättävän helppoa Marika Viskarille. Hän ei hakenut isoihin merkkikorjaamoihin, vaan pieniin, joissa saa kokemusta erimerkkisten ja -ikäisten autojen korjaamisesta. Paikka löytyi Kantolan Auto- ja MP-huollosta , jossa on ollut aiemminkin naisia harjoittelemassa.

– Tarvitaanhan tässä työssä välillä voimaa, mutta silloin otetaan pitempää vipuvartta tai työkavereiden hauiksia apuun. Eivät miehetkään pärjää yksin. Joskus vääntämässä on kolmekin miestä!

Useamman harjoittelujakson jälkeen Marika Viskari olisi valmis tekemään korjaamotyötä, mutta edessä on kesä autoalan varaosamyyjänä. Kesätyö on tuttua jo viime kesältä ja talven viikonlopuilta.

Automekaanikon tutkinto ei riitä Marika Viskarille. Hänellä on jo seuraava opiskelupaikka Espoossa kosmetologikoulussa, mutta sinne hän menee vain, jollei pääse insinööriopintoihin ammattikorkeakouluun Tampereelle, Turkuun tai Helsinkiin.

– Tavoite olisi työskennellä katsastusinsinöörinä. Autoalalla en uskalla ryhtyä yrittäjäksi, sillä investoinnit nopeasti kehittyvän alan koneisiin ja tekniikkaan ovat kovat.

Marika Viskari on aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä, jossa työtä voisi tehdä itselle, kantaa työstään vastuuta ja toimia itsenäisesti.

Haaveesta voisi tulla vieläkin totta, muttei autoalalla. Jollei Marika Viskari pääse ammattikorkeakouluun, hän opiskelee kosmetologiksi ja perustaa oman kauneudenhoitoalan yrityksen. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic