fbpx
Kanta-Häme

Marin grilli jää paikalleen

 

Grilliyrittäjät Jaana ja Riitta Kuisma ovat huojentuneita. Viime syksynä Marin grillin tontin vuokraisäntä vaihtui Hämeenlinnan kaupungista Verkatehdas osakeyhtiöön, ja nyt on päästy hyvään yhteisymmärrykseen grillin tulevaisuudesta.
 
– Asiasta on hiljattain neuvoteltu ja kyllä sellainen kohtalaisen hyvä yksimielisyys vallitsee, että grilliyrittäjät voivat jatkaa toimintaansa nykyisessä laajuudessa ja suunnitella rauhassa tulevaisuutta, kertoo Verkatehdas oy:n taloussuunnittelija Arto Helkiö.
 
Sekä Jaana Kuismalla että hänen äidillään Riitta Kuismalla on pitkä kokemus grillialalta.
 
– Periaatteena on ollut, että periksi ei anneta, sanoo Jaana Kuisma.
 
– Kyllä nyt on helpottunut tunne, kun ehdimme olla löysässä hirressä monta vuotta, sanoo Riitta Kuisma.
 
Marin grilli on toiminut jo 27 vuotta. Kaikella on aikansa, eikä grillinpitokaan voi jatkua loputtomiin. Senkin vuoksi yrittäjille on nyt niin tärkeää, että grillitoiminnan jatkuvuus on turvattu.
 
– Tämä on ehdottomasti palvelu, jota tarvitaan.
 
Marin grillin vuokrasopimus on voimassa vuoden 2013 loppuun, joten uudella sopimuksella ei ole Verkatehdas oy:n Arto Helkiön mukaan vielä varsinaista kiirettä.
 
– Se tehdään hyvissä ajoin ennen vanhan umpeutumista. Nyt olemme antaneet yrittäjille jatkolupauksen ja tarvittaessa teemme sen myös kirjallisena, lupaa Helkiö.
 
Toimitusjohtaja Jouko Astor on kummastellut puheita, joiden mukaan Verkatehdas on ollut häätämässä grilliä.
 
– Me suhtaudumme grilliin neutraalin asiallisesti. Joku on ilmeisesti asetellut sanoja meidän suihimme. Meidän näkökulmastamme Marin grilli on vain yksin Verkatehtaan alueen vuokralaisista.
 
Asiakkaat ovat viime aikoina jatkuvasti kyselleet, mikä on grillin kohtalo, kun se unohtui taannoin jopa liittymäsuunnitelmista, kun uutta teatteritaloa ja sen avaraa paraatipihaa rakennettiin.
 
– Sekin on ihmetyttänyt, kun on puhuttu, että olisimme jotenkin Verkatehtaan ravintoloiden kilpailija. Eihän se nyt niin ole, sanoo Riitta Kuisma.
 
Häädöstäkin Marin grillillä on kokemusta. Alkuperäinen paikka oli kadun toisella puolella nykyisen Mehiläisen talon pääsisäänkäynnin paikalla. Siitä grilli joutui vaihtamaan paikkaa 1990-luvun taitteessa.
 
– Siksikin häätöpuheet ovat tuntuneet niin pahoilta, kun kiinteistö on oma.
 
Grillillä käy niin satunnaisia aseman suunnasta kaupunkiin tulevia matkailijoita kuin lukuisia vakioasiakkaitakin.
 
– Luukulla käyneistä on tullut kavereita. Tämä työhän on kivaa, vaikkakin välillä raskasta. Ihmisethän ovat kivoja.
 
Grillinpitoon liittyy lukuisia hulvattoman hauskoja muistoja, vaikka se ikuinen ja viikoittain kuultava “hampurilainen munalla” -vitsi ei enää tippaakaan nauratakaan.
 
– Kyllä ehdoton ykkönen oli se yksi herrasmies, joka vieraili asiakkaana joskus 1990-luvulla. Hänellä oli asunaan pelkkä kravatti, mutta silti: viimeisen päälle herrasmies, nauraa Jaana Kuisma.
 
Keinusaaren palvelutalojen ikäihmiset käyvät usein ostoksilla.
 
– Mummojen ja pappojen suosikkeja ovat lihapiirakat nakeilla.
 
Monista asiakkaista on tullut niin hyviä tuttuja, että he tervehtivät tuttuja grillikauppiaita kaupungillakin. Harvinaista ei ole sekään, että jommankumman etunimeä on luultu Mariksi.
 
Todellisuudessa nimi Marin grilli tulee grillin vuonna 1983 perustaneen Marjatta Honkasen mukaan.
 
– Meillä on, kiitos asiakkaiden, mennyt hyvin, kiittää Riitta Kuisma.
 

Menot