Kanta-Häme

Marja Lohilahti haki Turengista ilmaiset liukuesteet, koska tietää kaatumisen riskit – Katso video

Kaatuminen pilaa monen ikäihmisen elämän, siksi ennaltaehkäisy on tärkeää.
Hyvin sopivat, Marja Lohilahti totesi valitsemistaan liukuesteistä. Hän uskoo, että niillä on käyttöä Turengin sivukaduilla. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Hyvin sopivat, Marja Lohilahti totesi valitsemistaan liukuesteistä. Hän uskoo, että niillä on käyttöä Turengin sivukaduilla. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

– Helpot nämä on laittaa, Marja Lohilahti kommentoi, kun oli saanut varmistetuksi, että hänen valitsemansa liukuesteet ovat oikean kokoiset.

– Ihan hyvä on saada tällaiset, kun asun sivukadulla Turengissa. Siellä aika vähän aurataan talvella, ja välillä on peilijäätä.

Lohilahti oli yksi niistä janakkalalaisista, jotka tulivat tiistaina Turengin liikuntahalliin noutamaan itselleen Janakkalan kunnan kustantamat liukuesteet.

Liukastumisen riskit tiedossa

Aamupäivällä järjestetty tilaisuus veti arviolta pari sataa henkeä. Tuoleja ei riittänyt läheskään kaikille, joten monet kuuntelivat kaatumisen riskejä käsittelevän luennon seisaaltaan.

Lohilahti kertoi luennon jälkeen, että hänellä ei ole ollut aiemmin liukuesteitä. Liukastumisen riskit hänellä on kuitenkin ollut tiedossaan.

– Mutta itselle ei ole sattunut mitään. Minulla on entistä urheilutaustaa, joten ehkä tasapainoni on aika hyvä, 71-vuotias Lohilahti sanoi.

Turenkilaiset Eila ja Olavi Ahlsten kertoivat luennon jälkeen alkavansa käyttää liukuesteitä heti, kun liukkaat kelit alkavat.

– Mutta voikohan näitä kauppamatkalle ottaa? Voivat pilata lattiaa, ja voivat olla liukkaatkin kivilattialla, Olavi Ahlsten pohdiskeli.

Liukuesteet tekivät kauppansa Turengin liikuntahallissa tiistaina aamupäivällä. Iltapäivällä järjestettiin vielä toinen jakotilaisuus, ja yhteensä liukuesteitä haettiin vajaat 350 paria.

Ensimmäinen kerta

Janakkalassa jaettiin nyt liukuesteitä ikäihmisille ensimmäistä kertaa. Taustalla on sosiaalidemokraattien valtuustoaloite, jossa ehdotettiin ilmaisia liukuesteitä 65 vuotta täyttäneille kuntalaisille.

Ikäraja kuitenkin nousi asian käsittelyssä 70 vuoteen. Miksi näin, avopalvelun palvelupäällikkö Sanna Mero?

– Päädyimme 70 vuoteen, koska tutkimusten mukaan kaatumiset lisääntyvät selvästi 70 ikävuoden jälkeen ja jälkiseuraukset ovat vakavampia.

Kaatua voi sisälläkin

Kaatumisten ehkäisyksi voi ja kannattaa tehdä paljon muutakin kuin käyttää liukuesteitä. Liukastumis- ja kaatumisvaara vaanii nimittäin muuallakin kuin liukkailla kaduilla tai pihoilla.

– Kynnykset ja mattojen reunat voivat olla vaaranpaikkoja. Villasukka ja parketti – siinä on yhdistelmä, joka on miltei kaatumisen tae, kuntoutuksen palvelupäällikkö Tarja Saari varoitteli luennollaan.

Kodin turvallisuutta kannattaa siis miettiä, samoin lääkityksiä yhdessä lääkärin kanssa, sillä huimaus on monelle ongelma. Niin ikään näkö ja kuulo kannattaa tarkastuttaa ja muistaa, että ruoan pitäisi olla monipuolista ja proteiinipitoista.

– Voima- ja tasapainoharjoittelu on tärkein yksittäinen keino! Tarja Saari kannusti.

Kunta on varannut ikäihmisiä varten 2 000 paria liukuesteitä. Tiistaina niitä jaettiin kahdessa tilaisuudessa Turengissa vajaat 350. HäSa

 

Tervakosken Seuratalolla liukuesteiden jako 70 vuotta täyttäneille järjestetään 24.10. kello 10.45 ja 13.