fbpx
Kanta-Häme

Marjatiloilla käy kuhina

Marjojen maine oivana terveysruokana on kasvattanut niiden suosiota. Mansikka ja vadelma pitävät yhä pintansa, mutta mustaherukka on kirimässä niiden rinnalle. Viljelijälle herukka on kiitollinen marja, sillä sen pääsatokausi on vasta elokuussa.

Pirkko Kämäri Kankaisten tilalta pitää mansikanviljelyä kuningaslajina, sillä marja on vaikea kasvi kasvattajalleen. Kuluva kesä on tehnyt herkuille hyvää ja parantanut niiden laatua. Ilmeisesti mansikkasadosta tulee parempi kuin vuosiin.

– Mansikka on keskikesän symboli, sillä sitä on tarjolla vain rajoitetun ajan. Nyt, kun tuoretta kurkkua ja tomaattiakin voi ostaa kaupasta koska tahansa, on mansikan kaltaisen sesonkituotteen arvo kasvanut, Pirkko Kämäri pohtii.

Marjojen suosio selittyy Pirkko Kämärin mielestä smoothievillityksenä. Smoothie imee sekaansa marjan kuin marjan.

– Eivät tämän päivän nuoret enää pakasta marjoja, vaan syövät ne tuoreina niin kauan kuin marjoja on tarjolla, Pirkko Kämäri naurahtaa.

Kankaisten, Iso-Hiiden ja Punnilan marjatiloilla alkoi maanantaina vuoden kiireisin aika. Tilat työllistävät kymmeniä nuoria ja asiakkaita riittää jonoiksi asti.

Iso-Hiiden marjatila oli tiloista ensimmäinen joka aloitti marjojen itsepoiminnan vuonna 1980, mutta Punnila ja Kankainen seurasivat nopeasti perässä. Mansikka on yhä marjatilojen valtias.

– Suoramyynnin ja lähiruuan merkitys on kasvanut. Marjoja ei saa mistään muualta yhtä tuoreena kuin suoraan tilalta. Hyvässä lykyssä mansikat lähtevät asiakkaan mukaan tunnin sisällä siitä, kun ne on poimittu pellolta, Atte Pesonen Punnilan marjoista kertoo.

Vaikka marjatiloilta haetaankin yhä ennen kaikkea mansikoita, on mustaherukoiden suosio selvästi alkanut nostaa päätään. Herukka jatkaa mukavasti tilojen satokautta.

– Me olemme viljelleet herukoita jo pitkään, mutta ensin marjaa viljeltiin sen lehtien takia. Nyt myös marjat käyvät kaupaksi. Se on vain hyvä, sillä mustaherukka on ollut turhan aliarvostettu jo pitkään, Pesonen pohtii.

Punnilassa ja Kankaisilla mustaherukkaa on viljelty jo pitkään, mutta Iso-Hiiden tilalla on päästy vasta alkuun. Ensimmäinen sato meni viime vuonna kuin kuumille kiville.

Marjatiloista on alkanut tulla pikkuhiljaa osa maatilamatkailua. Tiina Hiidenkari Iso-Hiiden marjatilalta Janakkalasta sanookin, että erilaiset sivutoiminnot vievät jo melkoisesti viljelijöiden aikaa.

Tilalla täytyy olla kauppa, lapsille touhua ja mielellään myös kotieläimiä tunnelmaa luomassa. Monet tilat ovat auki ruuhka-aikana aamuyhdeksästä iltakahdeksaan, joskus jopa iltakymmeneen asti.

Kaikki ei ole viljelijän kädessä.

– Minulla on sellainen sanonta, että “Hyvin valmisteltu on puoliksi pilalla”. Tässä työssä tapahtuu aina jotakin, johon ei voi etukäteen valmistautua, Hiidenkari huomauttaa. HäSa

Menot