Kanta-Häme

”Marketin pihalta ei meinaa päästä pois”

Aurinko on ehtinyt lämmittää Pilvenmäen raviradan sopivaan hehkuun, kun Jari Töykkälä ja Anita Svensk päräyttävät paikalle venäläisellä K-pyörällään. Moottoripyörän ulkonäkö ei jätä ketään kylmäksi. Pariskunnan ympärille kerääntyy nopeasti joukko kiinnostuneita.

– Tämä pyörä on ollut meillä kolmisen vuotta. Tämän kesän aikana kilometrejä on tullut varmaankin pari tuhatta, Svensk kertoo.

Sanalla sanoen näyttävä, steampunk-tyyliin rakennettu ajopeli huomataan muuallakin kuin harrasteajoneuvoihin keskittyneessä tapahtumassa.

– Ei tällä meinaa päästä marketin pihalta lähtemään, Töykkälä nauraa.

Takuuvarma huomion kerääjä

Myös Jukka Pöntisellä on takuuvarma huomion kerääjä. Se ei kuitenkaan ole ajoneuvo, vaan vuosimallia 1968 olevat puolalainen teltta, jonka kasaan laittoa ei ohi kävelevä Pick-Nick -väki voinut olla huomaamatta.

– Pystyttämiseen tarvitsen itseni lisäksi vain kaksi ihmistä. Toinen on teltan sisällä pitämässä keppejä pystyssä ja toinen ulkopuolella pitämässä teltan kasassa, Pöntinen esitelmöi.

Apumies Aatu Imppala huikkaa teltan sisältä kaiken olevan kunnossa. Paahteinen aurinkokaan ei teltan suojissa haitannut.

Jos kiinnittävät erikoiset ajopelit ja teltat huomiota Pick-Nickissä, sen tekee myös joukko pin-up -tyyliin pukeutuneita kaunottaria. Kahdeksan naisen joukko käy parhaillaan pin-up -malli Sini Tarkkisen verkkopohjaista mallikurssia, johon sisältyy myös tapaamisia.

Loistava ryhmähenki

– Tämän Pick-Nick -tapaamisen ideoimme ihan itsenäisesti. On tosi hienoa päästä tutustumaan muihin kurssilaisiin. Porukka ja ryhmähenki on aivan loistavaa, hämeenlinnalainen Niina Kallioinen suitsuttaa.

Samaa mieltä ovat muutkin kurssilaiset. Moni on tuntenut fiftarityylin omakseen jo pitkään, mutta vasta kurssille osallistuminen ja muiden kurssilaisten tuki on antanut rohkeutta pukeutua kellohameisiin arkenakin.

– Minä laitoin kellohameen ensimmäistä kertaa päälleni tätä kesänä Somerolla Happy days -tapahtumassa. Tulin aivan pystymetsästä, mutta minut toivotettiin välittömästi tervetulleeksi porukkaan, espoolainen Sanna Nousiainen hymyilee.

Loimaalainen Susanna Viljas on pin-up -tyttö henkeen ja vereen. Autojen kanssa roplaamisen ja poikaporukassa viihtymisen vastapainoksi Viljas haluaa korostaa naisellisuuttaan.

– Pin-up on todellista itsetuntobuustausta. Jokainen voi kävellä ylpeänä, hymyillä ja kantaa itsensä huolimatta siitä, minkä kokoinen on. Näissä asusteissa saa huomiota. Minä saan siitä itsevarmuutta.

Naisten mukaan kirkkaat värit, leveät helmat ja iloinen ilme eivät myöskään karkota miehiä – päinvastoin.

– Järjestimme forssalaisessa pubissa pin-up -kilpailun, jossa oli mukana kahdeksan naista. Miehet tulivat kehumaan, kuinka seksikkäitä, mutta samalla tyylikkäitä osallistujat olivat, Viljas kertoo.

1950-luku ja kaikki siihen liittyvä on tällä hetkellä trendikästä. Siksi ajan henkeen sopivia vaatteita ja asusteita saa yhä useammasta paikasta. Kirpputorit ovat edelleen aarreaittoja.

– Ja tällaisten tapahtumien rompetorit! Sieltä voi löytää vaikka mitä ihanuuksia, Viljas sanoo. (HäSa)

Menot