Kanta-Häme

Markkinakauppiaasta tuli pitopalvelun yrittäjä

Rengon osuusmeijerin vanha juustola on Kristiina Jokiselle tärkeä paikka. Se on nykyisin Rengon pitopalvelun tilausravintola. Ravintola-ala ei kuitenkaan ollut Jokisen unelma-ammatti, vaan tänne hän on päätynyt kuin sattumalta aikuisiällä.

Jokisen voisi sanoa syntyneen yrittäjäksi. Hän työskenteli lapsesta asti markkinoilla, kun vietti kesänsä isällään töissä 15-vuotiaaksi asti. Sinä vuonna syksyllä Kajaanin markkinoilla oli 42 astetta pakkasta. Isä ehdotti Kristiinalle taloustavarakauppa Rihkamatorin perustamista Sibeliuksenkatu 4:ään.

Kristiina osti myöhemmin liikkeen isältään. Vuonna 1972 perustettu liike lopetettiin keväällä 2003. Kaupan ohessa oli käyty markkinoilla koko ajan ja se jatkui myös lopettamisen jälkeen.

– Markkinoilla on parasta sosiaalinen kanssakäyminen. Siellä voi olla oma itsensä ja on omanlaisensa vapaus läsnä.

Edes tuuliset sadepäivät eivät hyydytä Jokista. Markkinoilla ollaan sään armoilla ja se on hyväksyttävä.

– Rihkamatori oli taloustarvikekauppa. Myyn taloustarvikkeita edelleen torilla. Niiden lisäksi kauppaan harjoja pieniltä suomalaisilta harjatehtailta. Kierrän Rovaniemen ja Hangon välillä edelleen ainakin kerran tai kahdesti kuussa.

Kaupan on 600–700 artikkelia.

Kun Rihkamatori lopetettiin, ystävä houkutteli Jokisen Rengon pitopalveluun tiskaamaan 45-vuotiaana.

Silloinen toimitusjohtaja Riitta Ilola-Seppälä kehotti Jokista eräänä iltana menemään kurssille, joka järjestettiin vanhan juustolan tiloissa.

– Luulin lähteväni yhden illan kurssille. Paikan päällä selvisi, että kyseessä olikin kolmen vuoden aikuisopiskelu ammattiin.

Vuonna 2008 hän valmistui ravintolakokiksi ja tarjoilijaksi ja vuonna 2009 hänestä tuli pitopalvelun osakas.

Nykyisin Jokisen tytär Elina on pitopalvelun toimitusjohtaja ja toinen tytär Annakin on paikassa töissä. Myös eläkkeellä oleva mies Seppo työskentelee yrityksen apuna ja tekee talonmiehen töitä tarvittaessa.

– Sanoin kyllä tytöille, että ei tarvitse lähteä samalle alalle. Mutta näin päädyimmekin kaikki ravintola-alalle.

Rengon pitopalvelu on saanut useita palkintoja asiakastyytyväisyydestä.

– Uskon, että vahvuutemme ovat hyvä ruoka ja yksilöllinen palvelu. Käymme asiakkaan kanssa aina menun läpi ja räätälöimme sopivaksi.

Pisin loma, jonka Jokinen on pitänyt, oli kaksi ja puoli viikkoa Australiassa. Hän ei osaa olla tekemättä mitään. Äitiyslomallaankin hän järjesteli kaupan asioita.

– Lenkkeily on minulle tapa rentoutua. Se on henki ja elämä.

Toisaalta markkinatyö ja pitopalvelu ovat niin erilaisia, että vaihtelukin virkistää.

– Molemmat ovat palveluammatteja. Yrittäjän itsenäisyys sopii minulle.

Kun Jokinen jää eläkkeelle, hän ei aio jättää markkinoita. Ne ovat elämäntapa. HÄSA

Mainos