Kanta-Häme

Markku Pölösen Oma maa -elokuvassa sodan jälkeistä Suomea pidetään pystyssä naisen hartiavoimin

Markku Pölösen Oma maa -elokuvassa sodan jälkeistä Suomea pidetään pystyssä naisen näkökulmasta.
Oona Airola, Markku Pölönen, Rimbo Salomaa ja Konsta Laakso vierailivat Hämeenlinnassa Oma maa -elokuvan lehdistönäytöksessä.

Alussa oli suo, kuokka ja… Anni.

Markku Pölösen ohjaamassa Oma maa -elokuvassa rakastavaiset Anni Malmberg ja Veikko Naskali raivaavat itselleen kotia keskellä korpea niin sanotusta kylmästä tilasta jatkosodan jälkeen.

Elokuvan päärooleissa ovat Oona Airola ja Konsta Laakso.

Sivuosa-Jussilla elokuvasta Hymyilevä mies (2016) palkittu Airola on iloinen, että vihdoin sota-ajan jälkimaininkeja eli elämän uudelleenrakentamista peilataan vahvan naisen näkökulmasta.

Samalla päärooli oli myös kuumottava kokemus.

– Tajusin, että minun pitää olla elokuvan veturina ja toivoa, että tarina kulkisi oikeaan suuntaan. Sivurooli on vähän turvallisempi, koska siinä voi seurata päänäyttelijää.

Pölönen nimittäin tiukan ohjauksen sijaan antoi näyttelijöille vapautta tulkita henkilöhahmoja – ja herättää ne eloon.

– Näyttelijä sijoittaa hahmon tarinaan ammattitaidollaan heti käsikirjoituksen ensilukemasta. Autoakaan ei ohjata, jos tie on suora, Pölönen toteaa.

 

 

Airola kuvailee Annia impulsiiviseksi, spontaaniksi, rohkeaksi ja vastuulliseksi. Annin on pakko pyörittää keskeneräisen tilan arkea ja ottaa vastuuta, kun Veikko ei sotavammoiltaan pysty.

– Mietin, kuinka siistiä on päästä näyttelemään tällaista roolia. Vahvaa, modernia naista, joka on samalla myös saatanan rasittava, sillä hänellä ei ole tarvetta miellyttää kaikkia.

– Se, että vahvoista naisista ei ole kerrottu tarinoita, ei tarkoita sitä, että heitä ei olisi ollut sodan jälkeisinä vuosina.

Pölönen kuvailee uusinta elokuvaansa myös rakkaustarinaksi: ihmiset ajattelivat, että heidät oli heittänyt yhteen suuri kohtalo. Raskasta työtä tehtiin rinnakkain.

– Samalla tähän maailmaan polkaistiin suuret ikäluokat, noin 100 000 lasta vuodessa. Nykyään päästään kolmasosaan siitä, Pölönen hymähtää.

 

Veikkoa näyttelevä Konsta Laakso teki ison harppauksen hypätessään sotaveteraanin saappaisiin. Edellisen kerran Laakso nähtiin elokuvassa Roskisprinssi (2011).

– Roskisprinssissä roolini kesti jotain neljä sekuntia. Oman maan koekuvauksissa toivoin Veikon roolia, mutta samalla pelkäsin, että mitä jos saankin sen, selviytyisinkö siitä? Laakso naurahtaa.

Kuvaukset tehtiin epäkronologisessa järjestyksessä. Samana päivänä elokuvaan saatettiin kuvata alku- ja loppupään kohtauksia, joiden välissä elokuvan juonessa elettiin aikavälillä 1945–1952.

– Kun päivät kestivät 10–12 tuntia, sai kuvauksissa skarpata ihan tosissaan, Laakso sanoo.

Elokuvan ajan henkeen Airola ja Laakso tutustuivat muun muassa Ville Kivimäen Murtuneet mielet -tietokirjan avulla.

– Olimme toistemme tietämättä ehtineet lukea kirjan ennen kuin vinkkasimme siitä toisillemme, Airola ja Laakso naurahtavat.

 

Tuottaja Risto ”Rimbo” Salomaa otti Oman maan tuotannon käsiinsä, kun elokuva ei ollut saanut rahoitusta. Salomaan mukaan olisi ollut vääryys, jos elokuva olisi jäänyt toteutumatta.

Salomaa halusi elokuvaan vahvan naisen, jonka näkökulmasta tarina etenisi. Sodan aikana naiset tekivät tasa-arvoisesti töitä miesten kanssa.

Alkuperäiskäsikirjoituksessa naisnäkökulma ei Salomaan mukaan ollut vielä niin selvä, joten hän palkkasi Pölösen avuksi dramaturgi Paula Vesalan, joka on isolle yleisölle tuttu PMMP-yhtyeestä.

Oma riskinsä – ja raikkautensa – oli myös se, että elokuvassa näytteli kymmenkunta ensikertalaista, kuten ärhäkkää Verttiä esittänyt Arto Heikkilä.

– Olin päättänyt, että haluan vielä suurelle yleisölle suhteellisen tuntemattomat Oonan ja Konstan päärooleihin. Joskus raikkaus menee riskin edelle, sanoo yli 20 elokuvaa ja kolme tv-sarjaa tuottanut Salomaa. HäSa

 

Oma maa

Ohjaus

Markku Pölönen.

Käsikirjoitus

Markku Pölönen, Antti Heikkinen, Paula Vesala (dramaturgi).

Rooleissa

Konsta Laakso, Oona Airola, Antti Virmavirta, Marjaana Maijala, Helmi Linnosmaa, Arto Heikkilä, Mika Nuojua, Marja Packalén, Sanna-Kaisa Palo, Hannu-Pekka Björkman, Henri Tuominen.

Tuottajat

Rimbo Salomaa, Markus Selin ja Jukka Helle.

Vastaava tuottaja

Jukka Vidgren.

Synopsis

Turvattua elämää elänyt Anni rakastuu jatkosodassa haavoittuneeseen Veikkoon. Anni jättää kaiken taakseen ja lähtee uudisasukkaaksi Pohjois-Karjalan umpimetsään raivaamaan asutustilaa. Ruusuisen alun jälkeen kohtalo iskee Annin unelmat pirstaleiksi ja rakkaus Veikkoon joutuu koetukselle.

Ensi-ilta

26.10.2018.