Kanta-Häme

Markku Puro palaamassa sote-valmistelun pariin

Vajaa vuosi sitten Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtajan paikalta eläkkeelle jäänyt Markku Puro on tekemässä comebackin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen valmistelun pariin Hämeessä.

Hämeen liiton alaisuudessa toimiva maakunnallinen sote-ohjausryhmä on tänään esittämässä Puroa päälliköksi projektiryhmään, jonka tehtävänä on uuden lain käytännön valmistelutyö Kanta-Hämeessä. Projektipäällikkö on tarkoitus palkata Hämeen liittoon niin, että kuntien kustannukset suhteutetaan asukaslukuun.

Puron mukaan hän ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä siitä, lähteekö hän vetämään projektiryhmää. Toisaalta ex-yhtymäjohtaja toteaa liki samaan hengenvetoon, että eläkkeellä on oltu jo vuosi ja tekeminenkin kelpaisi.

– Katsotaan nyt, miten ohjausryhmä minun valintaani suhtautuu. Lisäksi pitää muistaa, että projektiryhmän työ alkaa käytännössä vasta sitten, kun uusi sote-laki hyväksytään eduskunnassa. Eikä se ole vielä ollenkaan varmaa.

Suurimmat kompastuskivet lain hyväksymisen tiellä liittyvät kaavailtuihin sote-alueisiin ja niiden rahoitukseen. Puro ei usko, että palveluntuotantoon asetetut suuntaviivat tulevat enää radikaalisti muuttumaan.

– Siksi voidaan tietysti tehdä esitöitä jo ennen lain hyväksymistä. Tuskin se työ hukkaan menee.

Keuruulle eläkkeelle jäämisensä jälkeen asettunut Puro ei ole seurannut sote-uudistuksen valmistelua vain sivusta. Hän on toiminut asiantuntijalääkärinä Keski-Suomen Sote 2020 -hankkeessa. Puro tuntee uudistuksen lähtökohtaisesti erittäin hyvin, sillä hän oli mukana myös sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa lain valmisteluryhmässä.

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko pitää Forssan seudun kannalta erittäin hyvänä asiana, jos uuden lain käytännön toteuttamista maakuntatasolla valmistelee juuri Puro. Muuta hyvää Sulkko ei tämänhetkisessä lakiesityksessä näekään.

– Jos se menee läpi sellaisenaan, se on meidän alueelle katastrofi. Laissa on vielä perustuslaillisia, lähinnä rahoitusta koskevia ongelmia. Perustuslakivaliokunta ottaa näihin kantaa.

– Iso kysymys on, joutuvatko kunnat jatkossa maksamaan laskun voimatta vaikuttaa palveluihin. Jos viedään mahdollisuus kehittää palveluja paikallisesti, se voi heijastua kielteisesti esimerkiksi meidän terveydenhuoltoalan koulutukseemme, Sulkko pelkää.

Myös Puro odottaa tilanteen selkiytyvän perustuslakivaliokunnan mietinnön myötä. Eduskunnan vaalikauden viimeinen istunto on puolestaan 13. maaliskuuta, jolloin sote-laki pitäisi viimeistään hyväksyä. (HäSa)