Kanta-Häme

SCC:n Markku Ritaluoma selätti Siemensin hovissa – takausta ei voitu periä käräjillä

Käräjäoikeus ei voinut määrätä maksamaan takausta.
Sunny Car Centerin havainnekuvissa Siemens oli näkyvästi autokaupan keskuksen pylonissa.

Sunny Car Centerin SCC:n entisen yrittäjän Markku Ritaluoman ei tarvitse maksaa 250 000 euron henkilökohtaista takaustaan Siemensille. Helsingin hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen takauksen maksamisesta.

Hovioikeuden mukaan henkilökohtaiseen takaukseen pitää soveltaa Siemensin ja SCC:n sopimuksen välimiesmenettelyä. Siemens ei siten voinut hakea käräjäoikeudelta päätöstä takauksen maksamisesta.

 

Siemensillä oli yhteistyösopimus SCC:n kanssa Hämeenlinnan autotalohankkeesta. Kiinteistön piti saada energiansa Siemensin toimittamasta voimalasta ja saksalainen jättiyritys oli näyttävästi esille autotalohankkeen markkinoinnissa. Siemens sijoitti rahaa hankkeeseen, minkä vastineeksi se sai Markku Ritaluoman henkilökohtaisen takauksen.

Kun SSC oli haettu konkurssiin, Siemens haki vuonna 2015 Espoon käräjäoikeudelta päätöksen takauksen maksamisesta. Koska Ritaluoma ei vastannut lainkaan haasteeseen, käräjäoikeus antoi takauksen maksamisesta yksipuolisen tuomion.

Ritaluoma teki kuitenkin käräjäoikeuteen takaisinsaantikanteen, jossa hän vaati yksipuolisen päätöksen kumoamista ja tutkimatta jättämistä. Hänen kanteensa mukaan SSC:n ja Siemensin päävelkasopimuksen pykälä välimiesmenettelyssä koskee myös takaussopimusta.

 

Käräjäoikeus hylkäsi takaisinsaantikanteen, mutta Ritaluoma valitti tästä päätöksestä hovioikeuteen. Hovioikeus oli ratkaisussaan päin vastaista mieltä kuin käräjäoikeus. Sen mukaan takaajalla on oikeus vedota pääsopimuksen välityslausekkeeseen riippumatta siitä, onko hän yksityistakaaja vai muu takaaja. Ritaluoma saattoi vaatia takauksen käsittelyä pääsopimuksen mukaisessa välimiesmenettelyssä.

 

Hovioikeuteen Siemens toi uusina todisteina sähköpostiviestejä. Hovioikeus ei kuitenkaan hyväksynyt viestejä todisteiksi, koska Siemens ei esittänyt näitä todisteita jo käräjäoikeudessa.

Siemensin mukaan sähköpostit sisältävät luottamuksellista tietoa osapuolten sovintoneuvotteluista ja vaati niiden salaamista 50 vuodeksi. Hovioikeus määräsi viestien salassapitoajaksi 15 vuotta. HÄSA

Kommentti: Puolen vuosisadan salaisuus?

Siemensin ja SCC:n yhteistyö on yksi autotalohankkeen surullisista sivuista. Markku Ritaluoma halusi kiinteistöönsä Siemensin voimalan, vaikka hänen omat energiakonsulttinsa esittivät toisenlaista ratkaisua.

On hyvin erikoista, että kiinteistösijoitusyhtiö ryhtyy energiayhtiöksi. Lammilla on kokemusta siitä, että maidontuottajat rakensivat lämpökeskuksen. Hämeenlinnalaiset veronmaksajat maksoivat lammilaisten kokeilun.

Ritaluoma halusi ratsastaa Siemensin nimellä ja onnistui saamaan sen myös hankkeen rahoittajaksi. Siemens uskoi saavansa SCC:n avulla julkisuutta uudentyyppiselle voimalalleen. Siemensin kautta myös Neste sotkeutui SCC:hen.

Jos tosiasiat ohitetaan ja edetään vain brändi edellä, seuraukset ovat yleensä huonot. Siemens tietää nyt, että sen maine kärsi jupakassa. Yhtiö ei halunnut esittää käräjäoikeudessa tekstiviestejä, jotka olisivat kertoneet sen yhteistyöstä SCC:n kanssa. Hovioikeudessa yhtiö vaati niiden salaamista 50 vuodeksi.

Siemens ehkä toivoo, että puolessa vuosisadassa SCC:n muistot ovat haalenneet.