fbpx
Kanta-Häme

Liki kaikki Hämeen vaalikahvit kiertänyt Markku Wiik: "Joka puolueesta löytyy huipputyyppejä"

Vaalikahvimies Markku Wiik on käynyt tänäkin keväänä lukemattomissa vaalitilaisuuksissa syöpähoitojen lomassa. Puolueesta huolimatta hän suosittelee ehdokkaita, jotka kykenevät yhteistyöhön eivätkä puhu pahaa muista.
Markku Wiikin mielestä politiikka on parasta viihdettä. Hän käy niin ahkerasti vaalitilaisuuksissa, ettie kysyttävää ole enää juuri jäljellä. Muiden mielipiteitä ja kysymyksiä Wiik kuuntelee silti mielellään. Vaalikentällä monesta ehdokkaasta on tullut ystävä tai hyvä tuttu. Kuva: Esko Tuovinen
Markku Wiikin mielestä politiikka on parasta viihdettä. Hän käy niin ahkerasti vaalitilaisuuksissa, ettie kysyttävää ole enää juuri jäljellä. Muiden mielipiteitä ja kysymyksiä Wiik kuuntelee silti mielellään. Vaalikentällä monesta ehdokkaasta on tullut ystävä tai hyvä tuttu. Kuva: Esko Tuovinen

Yksi ihminen pystyy vaikuttamaan vaaleissa enemmän kuin yhden äänen verran. Näin uskoo ainakin Markku Wiik, joka on ollut taas eduskuntavaalien alla tuttu näky Hämeen vaalipiirin alueen vaalitilaisuuksissa.

Hämeenlinnalainen eläkkeellä oleva valokuvaaja kutsuu itseään politiikan suurkuluttajaksi, vaalikahvimieheksi. Wiik ei edes pysy laskuissa, kuinka monet vaalikahvit hän on juonut ehdokkaiden kanssa tänä keväänä.

Puolueella ei ole väliä, kun Wiik kurvaa vaimonsa Jatta Pöyhönen–Wiikin kanssa autolla kahvitermosten ja banderollien viereen. Joka viikolle on riittänyt useampi vaalitilaisuus.

– On ihan eri asia oppia tuntemaan ehdokkaat henkilökohtaisesti kuin etsiä tietoa netistä ja vaalikoneista. Usein ihmiset äänestävät varman päälle ennestään tuttuja ehdokkaita, koska eivät tiedä ehdokkaista tarpeeksi, Wiik sanoo.

Hämeen ehdokkaita on helppo tavata

Vaalikahveissa torilla tai kaupan pihalla, tihkusateessa tai keväisessä auringonpaisteessa, on jotain hyvin suomalaista.

– Tällaista mahdollisuutta ei juuri ole muissa maissa. Ulkomaalaisten mielestä on käsittämätöntä, että aina presidenttiä myöten poliitikot tapaavat ihmisiä. Vaikka häirintää on nyt ollut, tilaisuuksissa saa olla aika rauhassa, Wiik sanoo.

Hän kehuu, kuinka helppoa Kanta-Hämeessä on tavata ehdokkaita. Moni uhraa ajastaan jopa tunnin yhden äänen tähden, jos juteltavaa riittää.

– Helsingin seudulla ihmiset ovat vaalikoneiden varassa, kun ehdokkaita on niin paljon. Ei heillä ole aikaa jutella ihmisten kanssa. Hämeessä ehdokkaalla on eri tavalla aikaa nähdä äänestäjiä kasvotusten.

 

Enemmän yhteistyötä, vähemmän haukkuja

Wiik on käynyt kaikkien eri puolueiden tilaisuuksissa, ja jokaisesta on löytynyt kannattamisen arvoisia ehdokkaita.

– Minulta kysellään jatkuvasti ehdokassuosituksia, koska tiedän, millaisia he oikeasti ovat. Vasemmalta oikealle joka puolueesta löytyy huipputyyppejä. Kansanvallan takia kaikkia puolueita tarvitaan ja niitä pitää tukea, Wiik toteaa.

– Yritän aina suosia nuoria ja uusia ehdokkaita, enintään neljäkymppisiä. Vanhemmat ovat jo kaikki temppunsa näyttäneet, Wiik sanoo

Kun Wiik suosittelee ehdokkaita Facebookissa, puolueella ei ole väliä. Tärkeintä on hyvä yhteistyökyky, että vaalikentilläkin voidaan keskustella asiallisesti kaikkien kanssa puoluekantaan katsomatta.

– Eduskunnassakin on pakko tehdä kompromisseja, muuten politiikka ei toimi. Samaan työhön he kaikki hakevat. Siinä ei pärjää, jos ei osaa toimia yhdessä muiden kanssa.

Wiikin mielestä yhteistyökyvyn lisäksi hyvän ehdokkaan tärkein ominaisuus on se, ettei hän puhu pahaa muista.

– Se vie heti ehdokkaasta maun pois, jos haukkuu muita ehdokkaita tai puolueita. Haukkujia on aika paljon. Pitäisi keskittyä kertomaan siitä, mitä itse tekee.

 

Vaalikentiltä löytyi ystäviä

Vaalikahvit vievät ajatukset pois arjen ongelmista. Sekä Wiik että hänen vaimonsa käyvät syöpähoidoissa. Wiik on myös samassa talossa asuvan äitinsä Taimi Wiikin omaishoitaja.

Viime kuussa oli jokaiselle päivälle joko Wiikin, vaimon tai äidin lääkärikäynti. Pahimpana viikkona hoitoja oli seitsemän viidessä päivässä, ja joskus on ollut muutamankin viikon hoitorupeamia. Silti ehtii vaalikahveille.

– Hoidot eivät ole oikeastaan hetkauttaneet elämää suuntaan tai toiseen. Niiden lomassa on aikaa harrastaa politiikkaa.

Vaalikahvit voi juoda esimerkiksi kauppareissulla, jonka voi hoitaa myös toisessa kunnassa. Wiikit ovat käyneet lähes kaikissa vaalitilaisuuksissa Hämeen vaalipiirin rajojen sisällä. Vain kerran he ajoivat vahingossa vaalipiirin ulkopuolelle Kangasalle.

Neljä vuotta sitten Wiik kiersi vaalitilaisuuksia äitinsä kanssa. Nyt vaalikentiltä tutut uudet ystävät käyvät kylässä, kun äiti ei enää jaksa käydä paikan päällä.

– Olen itsekin saanut vaalikentiltä helkkaristi hyviä ystäviä, ei pelkästään kavereita. On aina mukava nähdä ja juttua riittää muustakin kuin politiikasta, Wiik kertoo.

“Kaikkiin pitäisi suhtautua kunnioituksella”

Tänä keväänä vaalitoreilla on ollut erilainen tunnelma kuin neljä vuotta sitten. Wiik huomasi, kuinka hallituksen hajoaminen maaliskuun alussa käänsi kaiken päälaelleen. Epävarmuutta on riittänyt loppumetreille asti.

Häiriköitä on ollut aina, mutta nyt vaalitilaisuuksissa käy entistä enemmän “trollaajia”.

– He tulevat häiritsemään, etteivät ihmiset pääse keskustelemaan ehdokkaan kanssa. En mielelläni mollaa ketään, puolueita saati äänestäjiä. Ikävä kyllä eniten näkee silti tilaisuuksien häirintää perussuomalaisten joukosta, Wiik kertoo.

– Kaikkiin pitäisi suhtautua kunnioituksella ja antaa jokaisen vaali-ilmoituksen olla rauhassa. Vaaleissa ollaan tärkeällä asialla, eli meidän asialla. HäSa

 

Lue, millainen vaalikahvikiertue Markku Wiikillä ja hänen äidillään Taimilla oli neljä vuotta sitten: Tietämättään julkkis

 

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteinen Vaalilehti julkaistiin torstaina 11.4. Lue näköislehti täällä: https://www.hameensanomat.fi/nakoislehti/

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 14. huhtikuuta, Lisätietoa vaaleista, äänestämisestä ja äänestyspaikoista saat täältä: Vaalit.fi

Menot