Kanta-Häme

Marskin monet juhlat vievät Lopelle

Toukokuun lopussa tuli 130 vuotta kuluneeksi, kun marsalkka C. G. E. Mannerheim sai valkolakin. Juhlapäivän kunniaksi Punelia-järven rannalla Marskin majalla järjestettiin sunnuntaina ilmaiset ylioppilaskahvit. Samaisena sunnuntaina olisi ollut myös Mannerheimin 150-vuotissyntymäpäivä, jota majalla juhlittiin jo viikko sitten.

Tapahtumien takana ovat Marskin Majan yrittäjät Heikki Kujansuu ja Teuvo Zetterman. Päivällä oli myös ilmainen sisäänpääsy Marskin majan museoon. Kävijöiden määrä yllätti yrittäjätkin, ja kakkuja meni monta kappaletta.

Kujansuu on huomannut, että Mannerheimin juhlavuosi jäänyt Suomi 100 -juhlavuoden varjoon. Marskin maja kantaa kortensa kekoon marsalkan kunniaksi, minkä ehtii. Kesäsunnuntaisin majalla voi nauttia lounaasta, ja heinäkuussa odottavat perinteiset Marskin majan maanantai-illat.

Marskin maja tunnetaan Lopella: sekä paikalliset että kesäasukkaat tulevat viihtymään Marskin majalle. Myös yritysasiakkaat ovat tulleet takaisin.

– Viime toukokuu osoitti meille sen, että tämä Suomi100 on se, joka saa suomalaiset nostamaan päätään. Meillä on ollut hyvin vilkasta, Kujansuu kertoo.

Kesämökkiläispariskunta Yrjö ja Inna Tapanainen ovat mielissään majan ilmapiiristä.

– Olemme järjestäneet täällä kolmet omat juhlat. Tarjottavat ovat niin hyviä, ettei paremmasta väliä. Myös Marski on sydäntä lähellä, sanoo miltei naapurissa 25 vuotta mökkielämää viettänyt Yrjö Tapanainen.

Kujansuu uskoo, että tärkein tapa saada uusia asiakkaita, on järjestää ilmaistapahtumia. Paikan näkeminen saa sanan leviämään.

Mikä sitten tuo niin paljon uteliaita silmäpareja keskelle Lopen metsää Marskin majalle?

– Moni on kantanut huolta siitä, että nyt kun veteraanisukupolvi on ehtymässä, niin mitä sitten käy. Minusta nuorten historiantietämys ja kiinnostus Mannerheimia kohtaan on kuitenkin ilahduttavan korkeatasoista, Kujansuu pohtii. HÄSA

Mainos