Kanta-Häme

Martat muistuttavat, että arjen valinnat vaikuttavat terveyteen

Marttaliitto haluaa palauttaa ihmisten mieliin, mihin terveellinen ruokavalio perustuu.

Kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck Etelä-Hämeen Martoista sanoo, että martat eivät valista, vaan muistuttavat.

Mieleen palautettavia asioita ovat hänen mukaansa ruokapyramidi, lautasmalli, ateriarytmi ja pienemmät annoskoot.

– Yksi ongelma on, että syömme liikaa kuin ruotsinlaivan buffetissa.

Lehrbäck on huolissaan, miten nopeasti ruoan terveellisyyteen liittyvät väitteet leviävät sosiaalisessa mediassa.

– Kaikenlaista informaatiota on paljon, mutta pitää oppia erottamaan, mikä on oikeaa, tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Sosiaalisessa mediassa leviävistä trendeistä hän mainitsee gluteenittoman ruokavalion.

– En kuitenkaan suosittelisi gluteenitonta dieettiä muille kuin keliakiaa sairastaville.

Martta-piirit järjestävät tällä viikolla Kauha ja kukkaro -nimisiä tapahtumia ympäri Suomen.

Etelä-Hämeen Marttojen järjestämää luentoa oli Hämeenlinnassa kuuntelemassa kymmenkunta henkeä.

Lehrbäckin mukaan luennoilla käy vaihteleva määrä ihmisiä, joskus jopa useita kymmeniä.

Kauha ja kukkaro -tapahtumissa martat esimerkiksi opastavat, miten suolan käyttöä saa vähennettyä ja kasvisten määrää lisättyä ruokavaliossa.

Luennolle osallistunut Terttu Antiala on käynyt aiemminkin marttojen ruoka-aiheisissa tapahtumissa.

Ruoan terveellisyys kiinnostaa Antialaa. Hän pohtii, että esimerkiksi kookosöljyn kovien rasvojen määrä saattaa yllättää monet.

Antiala ei halua ajatella ruoasta mustavalkoisesti.

– Esimerkiksi sokerista tarvitse luopua kokonaan. Pitää vain tiedostaa, paljonko sitä saa käyttää. HÄSA