Martat muistuttavat, että arjen valinnat vaikuttavat terveyteen

Marttaliitto haluaa palauttaa ihmisten mieliin, mihin terveellinen ruokavalio perustuu.
Kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck Etelä-Hämeen Martoista sanoo, että martat eivät valista, vaan muistuttavat.
Mieleen palautettavia asioita ovat hänen mukaansa ruokapyramidi, lautasmalli, ateriarytmi ja pienemmät annoskoot.
– Yksi ongelma on, että syömme liikaa kuin ruotsinlaivan buffetissa.
Lehrbäck on huolissaan, miten nopeasti ruoan terveellisyyteen liittyvät väitteet leviävät sosiaalisessa mediassa.
– Kaikenlaista informaatiota on paljon, mutta pitää oppia erottamaan, mikä on oikeaa, tutkimukseen perustuvaa tietoa.
Sosiaalisessa mediassa leviävistä trendeistä hän mainitsee gluteenittoman ruokavalion.
– En kuitenkaan suosittelisi gluteenitonta dieettiä muille kuin keliakiaa sairastaville.
Martta-piirit järjestävät tällä viikolla Kauha ja kukkaro -nimisiä tapahtumia ympäri Suomen.
Etelä-Hämeen Marttojen järjestämää luentoa oli Hämeenlinnassa kuuntelemassa kymmenkunta henkeä.
Lehrbäckin mukaan luennoilla käy vaihteleva määrä ihmisiä, joskus jopa useita kymmeniä.
Kauha ja kukkaro -tapahtumissa martat esimerkiksi opastavat, miten suolan käyttöä saa vähennettyä ja kasvisten määrää lisättyä ruokavaliossa.
Luennolle osallistunut Terttu Antiala on käynyt aiemminkin marttojen ruoka-aiheisissa tapahtumissa.
Ruoan terveellisyys kiinnostaa Antialaa. Hän pohtii, että esimerkiksi kookosöljyn kovien rasvojen määrä saattaa yllättää monet.
Antiala ei halua ajatella ruoasta mustavalkoisesti.
– Esimerkiksi sokerista tarvitse luopua kokonaan. Pitää vain tiedostaa, paljonko sitä saa käyttää. HÄSA