Kanta-Häme

Marttailu on trendikästä

– Marttayhdistyksiin kuuluminen eli kotoisammin marttailu on trendikästä. Yksinomaan Hämeenlinnassa on seitsemän toimivaa marttayhdistystä. Uusi marttabuumi alkoi Marttaliiton uuden toiminnanjohtajan Marianne Heikkilän kautta saadun näkyvyyden voimin. Myös viime vuosien kotoilutrendi on lisännyt jäsenmäärää, arvelee yli 100-jäsenisen, vuonna 1957 perustetun Tuomelan Marttojen puheenjohtajana pari vuotta toiminut Hanna Heikkilä.
 
– Ihmiset haluavat laittaa yhdessä ruokaa, nauttia lähiruuista ja kasvattaa itse vihanneksia tai pestä ikkunoita isoäidin opeilla. Ne ovat asioita, joita äidit aiemmin opettivat lapsilleen. Nyt on kasvanut sukupolvi joka ei ole kotoa saanut tuota oppia, ja siispä martat opettavat nyt näitä ihan tarpeellisia taitoja, seitsemän vuotta martoissa mukana ollut Hanna Heikkilä analysoi.
 
Rahaa käpäläpareilla
 
Etelä-Hämeen piirissä on marttoja noin 1300, koko Suomessa noin 45.000.
 
Tuomelan Martoilla on kokoontumispaikka Hätilän seurakuntasalissa, josta martat maksavat vuokraa. Ikähaitari on laaja, yhdistyksessä on paljon jopa yli 80-vuotiaita, nuorimmat parinkympin kieppeillä. Joka toinen viikko järjestettävissä marttailloissa on yleensä 25–30 osallistujaa.
 
Jäsenmaksu on 35 euroa ja se sisältää Marttalehden, joka ilmestyy 8 kertaa vuodessa. Marttaliitto palauttaa osan sille maksetuista jäsenmaksuista avustuksena. Varoja retkiin ja muuhun yhdessä tekemiseen martat saavat myös erilaisista keikoista.
 
– Meitä voi tilata erilaisiin perhejuhliin apukäsiksi kaatamaan kahvia ja laittamaan tarjottavat esille. Käpäläparin hinta on 12 euroa tunnilta. Etelä-Hämeen Martoilta eli piiriltämme voi vuokrata astioita tai kahvinkeitintä. Hauskaa on ollut moottoriradan ajoissa lipunmyynnissä ja toimitsijoina keikkaileminen, samoin Keskiaikamarkkinoilla olemme olleet jo vuosia mukana, Hanna Heikkilä kertoo.
 
Miehet mukaan
 
Myös miehet voivat liittyä marttayhdistyksiin. Satakunnassa on Herkuttelevat Herra-Martat-niminen yhdistys ja ainakin Kemijärvellä on Miesmarttayhdistys.  Miehet kalastavat tai keräävät marjoja ja tekevät niistä ruokaa kursseilla.
 
– Toiminta marttayhdistyksissä vaihtelee aika tavalla riippuen jäsenten kiinnostuksen kohteista. Vanajan Martat keskittyy liikuntaan ja hyvinvointiin, Linnan Martoilla on opintopiiritoimintaa. 
Hämeenlinnan vanhin marttayhdistys on Hämeenlinnan Martat, se on 114-vuotias eli yhtä vanha kuin Marttaliitto. 
 
Monenlaista tekemistä
 
– Me Tuomelan Martat ollaan tempoilevia, tehdään kaikkea kivaa. Taiteiden yössä 30.8. olimme mukana tekemässä neulegraffitteja Hämeenlinnan puistoihin. Syyskuussa on edessä sieniretki, mennään sunnuntaipäiväksi Evon metsiin.
 
Käsityöpainotteinen retki Kauhavalle ja Seinäjoen käsityömessuille on suunnitelmissa, samoin hemmotteluretkiä kylpylöihin ja Tallinnaan. Syksyllä on myös Novita-risteily Helsinki-Tukholma. Myöhemmin syksyllä kerätään omia marttamuistoja.
 
Kässämartoissa opetellaan uusia taitoja: savi- ja peltitöitä, huovutusta, neulakintaan tekoa.
 
– Useimmiten omasta porukasta löytyy homman taitaja, joka neuvoo toisia. Tärkeintä on yhdessä tekeminen, Hanna Heikkilä sanoo.
 
Jatta Pöyhönen-Wiik