Kanta-Häme

Martti Pura yllättyi pyynnöstä Tammelan kunnanjohtajan viransijaiseksi

Hattulan kunnanjohtajan tehtävistä toissa vuonna eläköitynyt Martti Pura aloittaa Tammelan kunnanjohtajan viransijaisena elokuussa.

Entinen keskustan ministeri ja kansanedustaja yllättyi, kun sai puhelun kunnanhallituksen puheenjohtajalta.

– Olin ensin vähän ihmeissäni, että mitä sitä nyt eläkeläisiä tällaisiin hommiin pyydetään. Muutaman keskustelun jälkeen ajattelin, että voinhan minä siellä hetken aikaa olla, Pura sanoo.

Kunnanhallitus esitti valtuustolle, että Pura valitaan pestiin. Valtuusto hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

– Todennäköisesti kysymys on muutamasta viikosta, enintään parista–kolmesta kuukaudesta. En löytänyt erityistä syytä jyrkästi kieltäytyä.

Sodankylästä Hattulaan

Tammelalaisella Puralla on takanaan mittava poliittinen ura niin valtakunnallisella kuin kunnallisella tasolla. Hän johti Hattulan kuntaa 2006–2012 ja sitä ennen Sodankylän kuntaa 1994–2005.

Lisäksi hän oli maa- ja metsätalousministerinä Esko Ahon (kesk.) hallituksessa 1991–1994 sekä keskustan kansanedustajana 1992–1995.

Eläkeläisen arkea on jatkunut nyt puolisentoista vuotta. Mökkityömaa ja kirjoittaminen ovat suuri osa elämää.

– Olen kirjoitellut ja mietiskellyt vapaana eläkeläisenä.

Pura kertoo, että hän on ajatellut kirjoittaa elämänsä vuosikymmenet tarinoiksi. Toistaiseksi hän on kirjoittanut 1950- ja 1960-luvuista.

Pyrkimystä yhteiskunnallisiin kannanottoihin Puralla ei ole, vaan kertoa vuosikymmenistä yhden ihmisen näkökulmasta.

Viransijaisuuden suhteen hänellä on yksi toive.

– Toivon, ettei tätä tulkita miksikään virkaan palaamiseksi tai pyrkimiseksi. Enemmänkin ajattelin, että voisin palvella muutaman hetken syntymäkuntaani ja nykyistä kotikuntaani.

Tarkoituksena ei ole ryhtyä voimakkaisiin esiintymisiin, vaikka kuntaselvityksissä onkin meneillään mielenkiintoinen vaihe.

Budjetin valmistelun Pura arvioi olevan hyvässä vaiheessa. Hän toivoo, että lopullisen budjetin pääsee esittelemään aikanaan uusi kunnanjohtaja. (HäSa)