Kanta-Häme

Martti Virtanen on ollut tehtaalla töissä yli 40 vuotta

Martti Virtanen valmisti ensin liki 30 vuotta vohveleita. Kun vohvelin valmistus siirrettiin Saksaan, vaihtui työ jäätelötehtaalle.

Jäätelötehtaan nykyisen omistajan Froneri Finlandin henkilöstöhallinto on vinkannut, että näin pitkiä työuria on enää harvoin. Silti haastatteluun Virtasta ei päästetä yksin, vaan mukana on henkilöstöpuolelta edustaja vastaamassa mahdollisiin yritystä koskeviin kysymyksiin. On kuulemma sen verran suulas mies tämä Virtanen. 

Virtanen tietääkin tehtaan kaikki mutkat ja ongelmat, sillä hän on työskennellyt Turengin jäätelötehtaan luottamusmiehenä kymmenisen vuotta. Luottamustoimessa hän on päässyt selvittämään tilanteita laidasta laitaan.

Luottamusmiehen työ on sopinut Virtaselle hyvin. Hän oli ammattimies vohvelinvalmistuksessa, mutta jäätelön tekoon hänellä ei ole samanlaista taitoa. Hän toimii puolet työajastaan luottamusmiehenä ja puolet apumiehenä. 

– Olen tykännyt luottamusmiehen hommasta. Työnantajan ja henkilöstön kanssa välit ovat hyvät ja mutkattomat, Virtanen sanoo. 

Luottamusmiehen kannattaa Virtasen mukaan pitää välit sekä henkilöstöön, mutta myös johtoon. 

– Se on vain fakta, että kun välit ovat hyvät, silloin saa neuvoteltua myös hyviä sopimuksia henkilöstölle. 

Luottamusmies on erityisen tyytyväinen Turengissa paikalliseen sopimiseen. Hän on saanut muun muassa neuvoteltua tehdastyöhön liukuvan työajan. Muutenkin hän on iloinen siitä, että Turengin tehtaalla noudatetaan lakia. 

Virtasen rooli luottamusmiehenä on sovitteleva. Hän haluaa olla rehellinen molempiin suuntiin.

– Jos huomaan, että työnantaja tai työntekijä on väärässä, sanon sen kyllä suoraan. Olen tehnyt myös selväksi, että en puhu henkilökohtaisia, vaan hoidan toisten asioita luottamusmiehenä. 

Aikaisemmin tehtaan omisti Nestlé. Kun omistaja on ulkomaalainen yritys, ei aina ole selvää, arvostaako omistaja ay-liikettä. Virtasen mukaan johtajat ovat ymmärtäneet hyvin ay-liikkeen kantoja.

– Meillä on ollut kaksi ulkomaalaista johtajaa, eikä heidän kanssaan ole ollut ongelmia.

Luottamusmiesasioita Virtanen hoitaa tapaus kerrallaan. Joskus hän joutuu muistuttamaan, ettei hän ole poliisi eikä esimies, ja että tehtävä on viestittää työntekijöiden asioita työnantajalle. Kaikkia kiistoja ei voi myöskään voittaa. 

– Jos hoidettava asia jää matkalle, otan yhteyttä ylemmälle tasolle ja aina johtajaan asti. Ikävätkin kiistat pitää hoitaa, ne eivät saa jäädä matkalle. 

Virtanen kehaisee, että tehtaassa vuorovaikutus on onnistunut hyvin työntekijöiden ja johtajien välillä.

– Meillä on ollut ja on johtajia, jotka keskustelevat ja haluavat johtaa ihmisiä. Toki hankalia tilanteita tulee aina välillä, mutta ne on saatu selvitettyä. 

Tehdastyöstä Virtasella on 40 vuoden kokemus. Hän oli 16-vuotias tullessaan tehtaalle töihin. 

40 vuodessa työ on muuttunut paljon. Nykyään kaikki on tietokoneellisesti ohjattua, eikä käsipareja tarvita enää yhtä paljon. Myös sukupuolijako on muuttunut paljon. Kun ennen suurin osa tehdastyöntekijöistä oli naisia, nykyään heitä on saman verran kuin miehiä.

– Laaduntarkkailu on tärkeä osa työtä ja sitä mitataan koko ajan. 

Virtasen mukaan kaikenlainen yhteinen tekeminen on työyhteisössä hyvä asia. Hänestä vain tuntuu, että nykyään ihmisiä on yhä vaikeampi saada innostumaan yhteisestä tekemisestä. Ennen vanhaan oli selvää, että koko työyhteisö osallistui ja vietti vapaa-aikaansa yhdessä. 

– Meillä oli esimerkiksi tehtaiden välisiä urheilukisoja. Se toi yhteisöllisyyttä. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic