fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Laaja kasvomaskisuositus Kanta-Hämeeseen: Hengityssuojainta tulee käyttää niin kaupassa, lukiossa kuin elokuvateatterissa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti uusista koronarajoituksista perjantaina aamupäivällä. Maakunnan koronavirusryhmän mukaan Kanta-Hämeessä on siirrytty koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti perjantaina uudesta, entistä tiukemmasta kasvomaskisuosituksesta. Arkistokuva: Tapio Tuomela

Kanta-Hämeeseen on otettu käyttöön laaja kasvomaskisuositus. Sairaanhoitopiiri tiedotti uudesta suosituksesta perjantaina aamupäivällä. Päivitetyn suosituksen mukaan maskia tulee käyttää toisen asteen oppilaitosten lisäksi muun muassa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää.

Toisen asteen opiskelijoille suunnattu maskisuositus tarkoittaa, että esimerkiksi lukion ja ammattikoulun opiskelijoiden tulee käyttää kasvomaskia.

Lue myös: Hämeenlinnan seudun lukiot ja ammattikoulut pohtivat nyt, miten maskien käyttö toteutetaan – “Maanantaina olemme viisaampia”

Julkisilla sisätiloilla tarkoitetaan esimerkiksi ruokauppoja, ostoskeskuksia ja teattereita. Tässä jutussa on eritelty, mihin kaikkialle maskisuositus vaikuttaa.

Kanta-Hämeen maakunnallinen covid-19-ryhmä arvioi torstaina tilannetta ja totesi, että Kanta-Häme on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Perjantaina ilmoitettu kasvomaskisuositus on seurausta tästä arvioinnista, ja se noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n torstaina antamia suosituksia.

– THL:n suositus on monipolvinen, mutta sen voisi tiivistää pähkinänkuoressa siihen, että jos ei ole mahdollista noudattaa turvavälejä julkisilla paikoilla, käytetään maskia, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä tiedotteessa.

THL:n suositus ei koske työyhteisöjä. Sairaanhoitopiirin mukaan kunnat ja oppilaitokset vastaavat siitä, miten maskit mahdollisesti jaetaan.

Juttu jatkuu faktaosion jälkeen.

Näin kasvomaskin käyttöä Kanta-Hämeessä suositellaan:

 • Joukkoliikenteessä, kun lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt: Maskia pitää käyttää, kun on matkalla näytteenottoon. Maskia suositellaan käytettävän myös, kun odottaa testitulosta mutta on pakko liikkua kodin ulkopuolella.
 • Matkustajat, jotka saapuvat Suomeen riskialueelta: Maskia tulee käyttää, kun siirtyy maahantulopisteeltä karanteeniin ja jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Toisen asteen oppilaitoksissa eli lukioissa, ammattikouluissa. Maskisuositus koskee myös korkeakouluja, kuten Hamkia.
 • Maskia on käytettävä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää.

Lue myös: Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta – Näin käytät maskia oikein

Koronavirustartunnat kasvussa Kanta-Hämeessä

Uuden maskisuosituksen taustalla ovat Kanta-Hämeen kohonneet koronavirustartuntamäärät. Vielä torstaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi, että Kanta-Hämeessä todettiin keskiviikon aikana 2 uutta koronavirustartuntaa.

Torstain tietojen mukaan maakunnassa oli keväästä lähtien todettu koronavirustartuntoja 167. Perjantaina sairaanhoitopiiri kuitenkin tiukensi linjaansa ja määräsi uusia toimia, jotka tähtäävät koronaviruksen leviämisen hidastamiseen.

Lue myös: Kanta-Hämeessä koronatartuntojen kasvu kiihtyy, epäselvät tartuntaketjut huolestuttavat (24.9.2020)

Lue myös: Kanta-Hämeen koronatilanne kovenee taas – Lue johtajaylilääkäri Sally Järvelän 10 ohjetta maakunnan asukkaille (24.9.2020)

Juttu jatkuu faktaosion jälkeen.

Esimerkkejä julkisista tiloista:

 • Kaupat, ostoskeskukset, rahapelitilat.
 • Postit, pankit ja kirjastot.
 • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat)
 • Uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat.
 • Kirkot ja vastaavat tilat
 • Konserttisalit, teatterit, elokuvateatterit ja festivaalit, jotka ovat sisätiloissa.
 • Kongressi- ja messukeskukset ja vastaavat tilat.

THL päivitti ohjeita tällä viikolla

Torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti kasvomaskin käyttöä koskevan ohjeistuksensa. Torstaina julkaistun ohjeen mukaan THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koronaviruksen leviämisen kiihtymisvaiheessa myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, kun lähikontaktia ei voi välttää.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ohje on linjassa THL:n ohjeen kanssa.

THL:n määritelmän mukaan kiihtymisvaihe on päällä, jos koronavirustartuntoja on väestössä 10–24 tapausta 100 000 asukasta kohden kuluneen 14 vuorokauden aikana.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja THL:n tällä viikolla toimittamien tietojen mukaan maakunta oli aivan kiihtymisvaiheen rajoilla jo torstaina. HäSa

Lue myös: Suomi on koronaepidemian kiihtymisvaiheen rajalla, sairaanhoitopiirejä ehkä jo sen yli – “Nyt on toiminnan hetki” (24.9.2020)

Lue myös: Uusia koronatartuntoja raportoitu 105 Suomessa

Juttua päivitetty 25.9.2020 kello 11.44 ja 11.56.

Menot