Kanta-Häme

Massiivineuleita ja omituisia örkkejä

Galleria Arxin marraskuun näyttely on kahden, aiemmin Kettukin vuoden taiteilijaksi valitun erityistaiteilijan yhteisnäyttely.

Turkulainen Miia Ruohonen on ommellut näyttelyssä esillä olevat mielikuvitukselliset oliot, jotka näyttävät vielä löytämättömiltä trooppisten vesien ja viidakoiden eläinlajeilta.

– Ei harmainta aavistusta, mistä niiden ulkonäkö on peräisin. Jostain ne vain pöllähtivät, taideartesaaniksi opiskellut Ruohonen ihmetteli omia teoksiaan näyttelyn avajaispäivänä.

Ruohosen teokset on tehty useista tilkuista ja muista materiaaleista. Tyynymäiset otukset on kuin suunniteltu pinottavaksi suureksi, pehmeäksi kasaksi löhösohvan nurkkaan.

– Jokainen saa itse päättää, ovatko nämä pehmoleluja vai koristeita. Ihmettelen tosin kauheasti, jos joku haluaisi tällaisen omakseen, vaatimaton Ruohonen totesi.

Näyttelyn toinen taiteilija on outsider-taiteen kansainvälinen tähti, tanskalainen Kenneth Rasmussen.

Bifrostin taidekoulun studiossa työskentelevän Rasmussenin töistä on esillä Arxin kokoelmiin kuuluvat sekä näyttelyn jälkeen Ite-museon kokoelmaan siirtyvät massiivineuleet.

Rasmussenin taideohjaajat Per Kjaersgaard Jensen ja Lisbeth Thingholm kertovat, että uusia useista palasista koottuja jättineuleita syntyy lähes vimmaisella tahdilla.

– Rasmussenilla on kotonaan varastotila täynnä neuleita. Hän työskentelee jatkuvasti, Jensen kertoo.

– Hän ei voi rentoutua vaan saa aivan fyysisiä oireita jos ei työskentele. Rasmussen sanoo aina, että fuck holiday, Thingolm paljastaa.

Ostoskasseista ja muusta muovijätteestä neulotetut värikkäät teokset voisivat olla esillä suuren seinävaatteen tavoin tai toimia vaikkapa avoimen työtilan jakajina.

Näyttelyn kuraattori Minna Haveri sanoo, että Rasmussenin teokset toimivat innoittajana muille erityistä tukea tarvitseville taiteilijoille ja heidän ohjaajilleen.

– Myös perinteisillä naisten tekniikoilla voi tehdä isosti ja värikkäästi. Massiivineuleet ovat lämpimiä, mutta samalla miehekkäitä.

Rasmussen & Ruohonen Galleria Arxissa 31.10.–24.11.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic