Kanta-Häme

Matalapaine tuo eteläiseen Suomeen kovat sateet ja tuulet – Kanta-Hämeessä voi kertyä lauantaina puolet kuukauden sademäärästä

Kanta-Hämeeseen on annettu lauantaiksi sadevaroitus. Kovimmat tuulet jäävät etelämmäksi.
Dennis-myrsky on saapumassa myös Suomeen. Kuva: epa08220047
Kuvituskuva: epa08220047

Suomenlahden yli liikkuva matalapaine aiheuttaa etelärannikolla tänään kovia tuulia ja sateita. Suurimmat sateet ja tuulet ovat kehittymässä lähituntien aikana. Sateet kulkevat Suomenlahtea pitkin kohti itää.

Kanta-Hämeeseenkin on annettu sadevaroitus, sillä keskipäivästä alkaen vettä voi sataa jopa yli 20 millimetriä tunnissa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto arvioi sademäärien olevan suurimmat maakunnan eteläosissa.

– Joillain pienellä kaistaleella vettä voi tulla jopa 40 millimetriä. Heinäkuussa sataa keskimäärin noin 75 millimetriä, eli päivässä mentäisiin jo reilusti yli puolivälin.

Kesäkuun lopulla riehuneessa Päivö-myrskyssä sadetta saatiin 70–80 milliä.

Kovimmat tuulet jäävät Suomen eteläpuolelle, Viroon ja Suomenlahdelle, missä merelle on annettu varoitus 19 metriä sekunnissa puhaltavasta tuulesta. Rannikolla tuulen nopeus voi olla yli 15 metriä sekunnissa. Kanta-Hämeessä ilmatieteen laitos arvioi tuulen puhaltavan noin 10 metriä sekunnissa.

– Havaintojen mukaan kovin puuska on Kanta-Hämeessä tänään ollut 14,5 metriä sekunnissa, Karusto kertoo.

Muualla maassa on viikonlopun aikana sade- ja ukkoskuuroja. Pahimmat sateet ja tuulet rauhoittuvat myös etelässä ja idässä sunnuntaihin mennessä.

Sunnuntaina vettä tulee jonkin verran Länsi-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa, mutta muualla maassa on enimmäkseen poutaa.

Päivän lehti

11.8.2020