Kanta-Häme

Mäti kuoriutuu kerrostalossa

Järvitaimenen mätiä istutettiin kalastajien iloksi tiistaina Hauhon ja Vanajaveden reiteillä muovirasioissa, jotka ovat kuin kaksikerroksisia taloja. Istutuspaikkoina olivat Vihavuodenkoski ja Kukkiajärvi.

– Istutuksen tuloksista päästään nauttimaan vuosien päästä. Kuuden vuoden kuluttua on odotettavissa pyyntikokoisia järvitaimenia, kertoi Proagria Etelä-Suomen kalastusneuvoja Petri Mäkinen.

Mäti oli juuri tuotu Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Laukaan yksiköstä. Petri Mäkinen alkoi lusikoida punaisia marjoja muistuttavia mätijyviä muovirasioiden yläosaan.

Poikasia tulossa pääsiäiseksi

Vihavuoden kyläyhdistyksen kalastusvastaava Pasi Visakivi ja Petri Mäkinen ja laskivat aina yhden muovirasian kerrallaan virtaavan kosken pohjaan. Rasia pysyi pohjassa, koska sillä oli painona tiiliskivi.

Kun mätijyvät kahden–kolmen viikon kuluttua eli pääsiäisen tienoilla kuoriutuvat, pikkuiset kalanpoikaset putoavat muovirasian alaosaan.

Rasian alakerrassa poikaset käyttävät ravintona ruskuaispussiaan, joka on niiden luonnollista evästä.

Ruskuaispussi pitää poikaset rasiassa. Vasta kun poikanen on käyttänyt ruskuaispussin loppuun, kala mahtuu putoamaan rasian rakosista veteen.

Muovirasia suojaa mätiä ja poikasia vesien pedoilta. Mäti-istutus tuottaa myös paremmat tulokset kuin poikasistutus.

– Kalanpoikanen leimautuu tähän paikkaan, jossa se on kuoriutunut. Kala on täällä kuin kotonaan, selittää projektipäällikkö Mika Soramäki Vanajavesikeskuksesta.

Toivottavasti palaavat kutemaan

Tulevana syksynä lokakuussa poikaset ovat noin kahden tulitikkurasian pituisia. Silloin tiistaisten istutusten onnistumista selvitetään sähkökalastuksella.

– Istutuksella tuetaan luonnonkutua. Täältä poikaset lähtevät isoille selille ja toivottavasti ne palaavat aikanaan tänne kutemaan, Petri Mäkinen kertoi.

Kalojen istuttaminen mätinä on halvempaa kuin elävien poikasten istutus. Vihavuodenkosken istutuksen rahoittavat Vitsiälän osakaskunta ja Hauhon kalastusalue.

Järvitaimenta on istutettu mätinä myös Tammelassa ja Urajalassa. Tammelassa istutuksen on kustantanut Portaan–Pehkijärven osakaskunta ja Urjalassa Tarpianjoen kalastuskunta. (HäSa)