Kanta-Häme

Matka maidontekijöiden alkulähteille

Suomen ainoassa meijerialan oppilaitoksessa Hämeenlinnan Sairiossa olivat torstaina ovet auki ja tupa täynnä vieraita.

60 vuotta jatkunutta toimintaansa juhlistaneen Hämeen ammatti-instituutin Meijerialan yksikön eli entisen meijerioppilaitoksen tiloihin ja toimintaan kävi torstaina tutustumassa iso joukko naapureita, kouluryhmiä ja muita toiminnasta kiinnostuneita.

Oppilaitoksessa on vuosittain 30 aloituspaikkaa, joista kymmenen ylioppilaspohjaisella linjalla. Lisäksi oppilaitoksella järjestetään aikuiskoulutusta.

Ammatillisen ohjaajan Jyri Kauniston mukaan kolmivuotisen koulun käyneille löytyy alan työpaikkoja helposti.

– Minullakin on kaksi työpaikkaa jo tarjottuna, vahvisti vierailijaryhmiä opastanut kolmannen vuoden opiskelija Iina Laitila.

Valtaosa alan työpaikoista on alan suurien yritysten Valion ja Arla Ingmanin suurissa meijereissä, mutta Kauniston mukaan esimerkiksi osaaville juuston tekijöille löytyy koko ajan enemmän kiinnostavia työpaikkoja pienistä paikallisista yrityksistä.

Jäätelö on parasta ennen pakastamista

Ortelan koulun viitosluokkalaiset saapuivat iltapäivällä tutustumiskierrokselle. Yleensä oppilaitoksella ja etenkin sen opetusmeijerissä kierrätetään lähinnä ammatinvalintaa harkitsevien yläkoululaisten ryhmiä, joten naapurin alakoululle vierailu oli harvinaista herkkua.

Tosin jos oppilailta kysytään, oli meijerikäynnin todellinen herkku vasta aivan sen lopussa.

Kierroksen suurin hitti oli nimittäin vasta valmistettu tuore jäätelö, joka kulki rivakasti jäätelökoneesta vierailijoiden suihin kulkematta lainkaan pakastimen kautta.

Harvinainen makuelämys pystyi mykistämään jopa luokallisen muuten niin vilkkaita alakoululaisia. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic