Kanta-Häme

Matkahuollon hintoja ei voi vertailla muihin

Bussivuorojen vertailu voi olla vaikeaa. Eri liikennöitsijöiden aikataulut ja hinnat löytyvät verkosta, mutta eri paikoista.

Hämeenlinnassa pysähtyy Helsingin ja Tampereen välillä yhteensä seitsemän liikennöitsijää, joista viisi löytyy Matkahuollon kautta. Onnibusin ja Pohjolan Liikenteen tiedot pitää hakea halpayhtiöiden omilta sivuilta.

Matkalippujen ostaminen on siirtynyt verkkoon, mutta hintavertailu vaatii monta osoitetta. Ainoastaan Pikavuorot.fi-sivustolla linja-auto- ja junaliikenteen hintojen vertailu onnistuu yhdellä haulla, mutta Matkahuolto lyö kapuloita rattaisiin.

Sivuston hakukoneesta löytyvät Onnibusin ja Pohjolan Liikenteen hinnat, mutta Matkahuollon luvut eivät näy.

Aittakoodi oy:n toimitusjohtaja Toni Valkonen kertoo, että sivuston aloittaessa vuonna 2014 myös Matkahuollon hinnat olivat hakukoneessa. Matkahuolto julkaisi uudet sivunsa vuoden 2015 keväällä, ja Pikavuorot.fi neuvotteli saadakseen rajapinnan hintatietojen hakuun.

– Valitettavasti Matkahuolto ei koskaan antanut rajapintaa meille, vaikka niin olimme sopineet. Tämän jälkeen minun yhteydenottopyyntöihini ei ole vastattu, enkä osaa sanoa miksi, Valkonen sanoo.

Palvelun käyttäjät eivät siis voi tehdä hintavertailua Matkahuollon osalta. Hämeen Sanomat ei tavoittanut viime viikon lopulla ketään Matkahuollolta kommentoimaan asiaa.

Bussiaikatauluja ja hintoja vertaillaan ahkerasti. Tänä vuonna Pikavuorot.fi:llä on ollut keskimäärin 25 000 sivuvierailua kuukaudessa.

Linja-autoliikenteen eri vaihtoehdot löytyvät myös Liikenneviraston joukkoliikenteen reitti­opaspalvelu Matka.fi:stä, joka kerää tällä hetkellä vain runsaat 15 000 käyttäjää kuukaudessa.

Noin 10 vuotta vanhaa palvelua on pidetty kömpelönä, mutta jatkossa matkustajat voivat löytää haluamansa bussivuorot helpommin. Reittiopasta kehitetään paraikaa. Uusi versio julkaistaan virallisesti vuoden 2017 alussa, ja kehitysversio on jo käytettävissä.

Liikenneviraston joukkoliikenneasiantuntija Martin Johansson kertoo, että olennaista on oman sijainnin käyttäminen paikannuksen avulla. Näin saa tietoa itseä lähellä olevista joukkoliikennevaihtoehdoista juuri sillä hetkellä.

Bussivuorojen liikennöitsijöiden tiedot ovat tulossa pian palvelun uuteen versioon. Mukaan lisätään tulevaisuudessa myös linkki, josta pääsee liikennöijän sivuille ostamaan lipun tai tarkastamaan aikataulun.

Palvelu kehittyy koko ajan, mutta Johanssonin mukaan sivusto on jo vakaalla pohjalla. Enää vahvistetaan teknistä alustaa.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic