fbpx
Kanta-Häme

Matkalla suurmieheksi on entistä enemmän mutkia

Nouseeko joku meneillään olevien jääkiekon MM-kisojen Suomen maajoukkueesta koko kansan sankariksi, jonka mainetekoja hehkutetaan pubivisailuissa ja kisastudioissa vielä vuosikymmenien kuluttua?

Tuskin, epäilee tohtori Anto Leikola.

Vaikka Valtteri Filppula, Mikael Granlund tai joku muu Leijonista äityisi iskemään hattutempun finaalissa Ruotsia vastaan, hänestä tuskin tulisi Paavo Nurmen tapaan koko kansakunnan yhdessä juhlimaa suurmiestä. Kaikkia ei vain kiinnosta.

Kansan yksimielisen kunnioituksen saaminen on nykyään lähes mahdotonta.

– Kansakunnan historia ole enää entisaikojen tapaan yhtenäinen, ja suurmiesten on yleisesti ottaen pitänyt olla koko kansakunnan tuntemia, Leikola sanoo.

Alakulttuurit sekoittivat pakan

Urallaan mittavan määrän oppikirjoja, esseitä ja artikkeleita julkaissut Leikola puhui suurmiehistä ja merkkihenkilöistä Lopen kirjastossa lauantaina järjestetyssä kirjallisuusseminaarissa.

Leikola kuului myös 1996–1997 julkaistun Kansallisgalleria – suuret suomalaiset -kirjasarjan toimituskuntaan. Kirjasarja listasi 250 suomalaista merkkihenkilöä – joista 36 naisia – aina keskiajalta vuoteen 1995 asti.

Merkkihenkilön määritelmä on vuosisatojen mittaan muuttunut, mutta tuskin koskaan suurmieheksi – tai naiseksi – on ollut yhtä vaikea yltää kuin nykyisenä informaatioähkyn aikakautena.

– Lehdet, tv, radio ja sosiaalinen media levittävät tietoa tehokkaasti, mutta meillä ei ole tällä hetkellä lainkaan esimerkiksi sellaisia kaikkien ihailemia urheilusuuruuksia kuin Paavo Nurmi tai Matti Nykänen aikoinaan.

Eri alakulttuureilla on jokaisella omat merkkihenkilönsä, jotka saattavat joukossaan olla ylettömän arvostettuja, mutta eivät koskaan nouse valtavirran tietouteen, saati useamman sukupolven yhteisiksi sankareiksi.

Populaarikulttuuri muutti viimeistään suurmiehen määritelmän pysyvästi.

Kenellä nykyjulkkiksella on edellytyksiä nousta suurmieheksi?

– Sitä en uskalla mennä veikkaamaan. Se jää aikanaan lastenlasten arvioitavaksi.

Jääkö ammattijulkkiksista jälki?

Mutta mikä tekee henkilöstä suurmiehen, merkkihenkilön?

– Se, että tekee jotain hyvin poikkeuksellista, joka yleisesti ottaen katsotaan merkitykselliseksi. Se voi olla yksi saavutus tai koko elämäntyö.

Avainsana taitaa olla tekeminen. Pelkkä parrasvaloissa oleminen ei riitä. Big Brother -pimuilla ja muilla ammattijulkkiksia tuskin on edellytyksiä päästä kansien väliin, mikäli Kansallisgalleria joskus päivitetään tälle vuosituhannelle. Ammattikauniit kun eivät menestyneet edellisenkään kirjasarjan karsinnassa, jossa ehdokkaita oli noin kolme kertaa hyväksyttyjä enemmän.

– Mietimme silloin kovasti Armi Kuuselaa, mutta lopulta päädyimme tulokseen, että hän ei ollut tehnyt mitään merkittävää, vaikka tunnettu olikin.

Jääkiekkoilijoista kansien väliin hyväksyttiin vain yksi, nykyisen MM-joukkueen manageri Jari Kurri. (HäSa)

Menot