Kanta-Häme

Matkapassi helpottaa yksin reissaavaa lasta

Yksin matkustavien lasten turvallisuudesta huolehditaan julkisissa kulkuvälineissä vaihtelevasti.

VR:n verkkosivuilla kerrotaan, että junaan astuva lapsi matkustaa aina vanhempiensa vastuulla. Lasta ei välttämättä ehditä valvoa, koska henkilökunta joutuu liikkumaan pitkin junaa matkan aikana.

Matkahuollon mukaan lapsi voi matkustaa yksin silloin, kun hän pärjää matkalla ilman saattajaa.

ExpressBussilla ja Koiviston Auto -yhtymällä taas on ollut vuosia tarjolla matkapassi-palvelu yksin matkustaville lapsille.

– Matkapassin tarkoituksena on luoda turvallisuutta yksin matkustaville lapsille, Bussialan kehittämispalveluiden toimitusjohtaja Saara Remes kertoo.

Passin voi noutaa linja-autoasemilta tai sen voi täyttää netissä. Remeksen mukaan sen ovat kokeneet hyväksi paitsi lapset, myös vanhemmat ja kuljettajat.

– Kuljettajalle annettavaan Matkapassiin kirjataan matkustajan, saattajan ja määränpäässä vastassa olevan tiedot. Perillä kuljettaja huolehtii siitä, että lapsi ja vastaanottaja kohtaavat.

Koneeseen ennen muita

Finnairilla puolestaan luvataan, ettei lasta jätetä valvomatta hetkeksikään.

Lentoyhtiö on verkkosivujensa mukaan vastuussa yksin matkustavasta lapsesta koko matkan ajan lähtöasemalta määränpäähän.

Saattajapalvelu pitää tosin tilata jo matkanvarauksen yhteydessä.

Palvelun kerrotaan koskevan 5–11-vuotiaita lapsia, mutta on saatavilla myös yksin matkustaville 12–17-vuotiaille nuorille.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla saattaja voi viedä lapsen lähtöportille asti, Finnairilta ohjeistetaan. Lapsimatkustajat pääsevät koneeseen ennen muita.

Matkustamohenkilökunta huolehtii lapsesta koko lennon ajan.

Määränpäässä lapsi luovutetaan vain etukäteen ilmoitetulle henkilölle, jonka on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Ilman palvelua lapsi voi lentää kotimaassa 12 vuotta täyttäneen perheenjäsenen seurassa. Vaihtoehtoisesti mukana on oltava vähintään 16-vuotias perheeseen kuulumattoman saattaja. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic