fbpx
Kanta-Häme

Matkoja ei peruta, vaikka vähän pelottaisi

”Joka päivä vesipuistoon!” Kuusivuotiaan Annika Oinosen suunnitelmat viikon mittaiselle Kanarian-lomalle ovat selvät jo Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Äitiä Riikka Oinosta ja mummoja Eila Oinosta sekä Maija Knuutilaa mietityttää enemmän. Viime aikojen levottomuudet huolestuttavat, mutta toisaalta mitä vain voi tapahtua missä vain.

– On 90 prosenttia suurempi todennäköisyys jäädä Parolantiellä auton alle kuin joutua terrori-iskun kohteeksi, toteaa hämeenlinnalainen Knuutila.

Aasiassa ja Afrikassa paljon reissannut Knuutila ei lähtisi nyt sinne, ei myöskään Intiaan. Eiffel-torniin hän sen sijaan nousisi vaikka saman tien. Iskut ovat olleet niin satunnaisia. Riikka Oinosta eivät tällä hetkellä suurkaupungit houkuta.

Suomalaiset ovat ottaneet Euroopan vallanneen pelon ilmapiirin rauhallisesti. Finnairille tuli heti Pariisin-iskujen jälkeen vain yksittäisiä peruutuksia. Samoin kävi kesällä Kosin ja Ankaran lennoilla. Myynnissä tai kohteiden suosiossa ei näy muutoksia.

Norwegianin varauksissa oli Pariisin-iskujen jälkeen pieni lasku. Kun venäläinen matkustajakone syöksyi maahan, muutama Finnmatkojen asiakas vaihtoi talvikohteensa Egyptistä Thaimaahan ja Kanariansaariin. Näin siitä huolimatta, että Finnmatkat ei tee matkoja Egyptin vaarallisina pidettyihin osiin. Alkukesästä kohteita vaihdettiin pakolaisuutisten jälkeen Kreikasta Turkkiin. Myöhemmin valittiin taas Turkin sijasta Kreikka.

Ulkoministeriöön puheluita on matkaajilta Pariisin-iskujen jälkeen tullut ”huomattava määrä”.

– Yksiselitteistä vastausta, että ”on turvallista” tai ”ei ole turvallista”, emme pysty antamaan, kertoo kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen.

MITEN POIKKEUKSELLINEN Euroopan turvallisuustilanne sitten on?

Kuparisen mukaan poikkeuksellista on valtava mediajulkisuus ja se, että julkisuudessa eri maiden turvallisuusarvioita peilataan Pariisin terrori-iskuja vasten.

Brysselin tilanne on kuitenkin hyvin harvinainen.

– Metroliikenteen pysäyttäminen useaksi päiväksi, koulujen sulkeminen ja suurtapahtumien perumiset ovat tuoneet eurooppalaisten turvallisuustietoisuuden uudelle tasolle.

Kuparinen huomauttaa, että suomalaisten todennäköisyys joutua terrori-iskun kohteeksi on äärimmäisen pieni.

Silti moni voi tahtoa joululomalle jonnekin, missä saa rentoutua ilman mitään pelkoa kranaateista ja hyökkäyksistä.

Tällaisia kommentteja matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopistosta on kuullut. Hän uskoo, että Euroopan levottomuus todennäköisesti tarkoittaa lisävirtaa kotimaan matkakohteisiin joulun aikana. Aina kun maailmalla tapahtuu isosti uutisoitu onnettomuus tai kriisi, se muuttaa joksikin aikaa ihmisten toimintaa. Aika pian pelko kuitenkin hälvenee ja matkustelu jatkuu niin kuin ennenkin.

– Kun lukee, että lentokone on pudonnut, menee vähän aikaa junalla, vaikka oikeasti riski lentokoneen putoamiseen ei ole kasvanut. Emme ole tässä kauhean loogisia tai pitkämuistisia.

VEIJOLA HUOMAUTTAA, että kaikki myös Suomessa on muuttunut lopullisesti. Pakolaiskriisin myötä suomalaiset kohtaavat kotikylissään eksotiikkaa, jota ennen nähtiin vain kaukokohteissa.

– Tilanne on nyt niin sanotusti päällä, olit missä hyvänsä. Matkustaminen on tällä hetkellä osa maailmanpolitiikkaa. Siksi kukaan turistikaan ei ole viaton uhri siksi, että on turisti.

Menot