Kanta-Häme

Matonkuuraajia riittää jonoksi asti

Kuvituskuva.

Kaurialassa asuvat Kari ja Helena Hurme saapuivat Virvelinrannan matonpesupaikalle torstaina puolenpäivän jälkeen. Hurmeet pesevät mattonsa kerran vuodessa, ja torstai oli sopivasti vapaa molemmille.

Tänä vuonna perinteinen pesupäivä siirtyi heillä kuitenkin vasta heinäkuulle.

– Normaalisti sanotaan, että matot pitäisi olla juhannukseen mennessä pesty, Helena Hurme sanoo.

Virvelinrannassa on ollut ruuhkaa muutenkin. Jokaisella matonpesupaikalla roiskuu vesi, kun mäntysuopasaippualla kuurataan vuoden aikana kertynyttä rapaa irti. Kuivaustelineet ovat märkien räsymattojen peittämiä, ja pari ihmistä istuu viereisellä penkillä odottamassa vuoroaan.

Helle tukkii pesupaikat

Poikkeuksellisen kylmä ja sateinen kesäkuu on aiheuttanut ruuhkan Hämeenlinnan matonpesupaikoilla. Hämeen Sanomiin yhteyttä ottanut henkilö oli joutunut odottamaan Virvelin matonpesupaikalle jopa puolitoista tuntia.

Hurmeet suhtautuvat ruuhkaan kuitenkin kevyesti, vaikka pesureissuun voi mennä useita tunteja.

– Joskus olemme joutuneet odottamaan, mutta harvoin. Tämä pitää ottaa kesäretkenä. On vähän evästä mukana, ja viereisestä kahviosta voi juoda kylmän huurteisen urakan päälle, Kari Hurme toteaa ja nauraa.

Hämeenlinnan puistotyönjohtaja Pekka Luotonen tietää, että matonpesupaikoilla on tällä hetkellä ruuhkaa.

– Ruuhkat kestävät pari viikkoa. Kauniina päivinä kaupunkilaiset ryntäävät pesemään mattojaan. Normaalisti tämä osuisi kesäkuun alkupuolelle, Luotonen toteaa.

Kanta-Hämeenlinnan alueella on neljä pesupaikkaa. Kaikkein ahkerimmin ihmiset käyttävät Virvelinrantaa, mutta läntisen kaupungin ainokainen Tervaniemessä on myös ahkerassa käytössä.

Kaikkiaan Hämeenlinnan alueella on kymmenen paikkaa, jossa mattoja voi pestä. Tarvetta voisi olla vielä yhdelle, koska kaupungin itäpuolelta puuttuu pesupaikka kokonaan.

Aikaisemmin Kutalanjoen puunauspiste palveli itähämeenlinnalaisia, mutta se suljettiin ympäristösäännösten vastaisena. Rehevöitymisen takia järvissä ja muissa vesistöissä peseminen on kielletty.

Itäistä kaupunkia kartoitettu

Luotosen mukaan kaupungin itäpuolelle on kuitenkin kaavailtu uutta pesupaikkaa. Pesupaikkaa on kaavailtu muun muassa rautatiesillan läheisyyteen, mutta Aulangon puolelle rantaa. Katisten ja Idänpään aluetta on myös kartoitettu.

– Paikka palvelisi eri alueen ihmisiä, mutta jostain syystä asian kaavailu on jäänyt, Luotonen sanoo.

Kari ja Helena Hurmeen mielestä ylimääräisistä pesupaikoista ei olisi haittaakaan. Autoilijat pääsevät kyllä liikkumaan pitkiä etäisyyksiä, mutta jotkut kuljettavat painavat matot pesupaikoille polkupyörillä.

– Kyllähän uusi paikka helpottaisi ruuhkia, ja Itä-Hämeenlinna olisi looginen paikka. Tuskinpa tällaisen perustusinvestointi on kovinkaan suuri, Kari Hurme toteaa.

Pekka Luotosen mukaan matonpesupaikat pidetään avoinna syyskuun puoleenväliin asti. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic