Kanta-Häme

Matti ja Teppo eivät pidä tuoleista

– Olink mää väärällä puolella? kysyy laulaja, lauluntekijä Teppo Ruohonen roikottaessaan perjantaina alkuillasta jalkojaan Turengin liikuntahallin lavan reunalta.

Veljesduon toinen osapuoli Matti Ruohonen on kiivennyt takakautta lavalle ja istunut ensin veljensä vasemmalle puolelle, sitten oikealle, ennen kuin on hyvä. Nyt ehtii hymyillä.

Matti ja Teppo – 45 vuotta yhtä juhlaa on Janakkalan musiikkipäivien pääkonsertti. Yleensä veljekset eivät keikkaile tähän aikaan vuodesta, mutta nyt he tekevät poikkeuksen.

– Tämä oli kolmas vuosi, kun etsimme sopivaa päivää. Nyt sopi, Matti kertoo.

– Tosin tämän ääneni kanssa ei sitten sopinutkaan, jatkaa Teppo ja kääntyy yskimään.

– Aamulla kurkusta ei kuulunut pihaustakaan. Nyt alkaa jo jotain kuulua.

Legendan maine itsessään taidetta?

Illan ohjelmistoa saatetaan flunssan oikkujen mukaan lennossa muuttaa. Mutta Matilla ja Tepolla on 45 vuoden jälkeen, mistä ammentaa. Talvisilla keikkatauoilla tehdään lisää.

– Joskus voi tulla kappalepyyntö, josta miettii, että ollaanko me tuollainenkin tehty, Teppo nauraa.

Janakkalan musiikkipäivillä esitetään pitkälti taidemusiikkia. Miten Matti ja Teppo istuvat sellaiseen ohjelmistoon?

Miehet itse arvelevat, että heitä kannattelee ”legendan maine”.

– Ainakin niin sanotaan. Itse olemme tietysti jäävejä, he kiiruhtavat muistuttamaan.

– Olemme kuitenkin kansainvälisesti erikoinen duettopari. Useimmiten ne kestävät 15 vuotta ja sitten hajoavat. Tässä on auttanut se, että kummallakin on omat työsarkansa, Matti selostaa.

– Olen onnellisessa asemassa, koska Matti on pomo ja minä pomon velipoika, Teppo hykertelee.

Työnjako haastattelussa on se, että Matti puhuu enemmän luvuista ja teknisistä asioista, ja Teppo säestää ynnä ehtii luikkaista väliin pieniä kevennyksiä.

Klassiselta pohjalta tarttuvaa ärsytystä

Matti ja Teppo ovat uransa aikana ehtineet tehdä ja laulaa niin balladeja, diskoa, käännösiskelmiä kuin ehtoja Suomi-iskelmiä. Tai siis ehtoja Matti ja Teppo -iskelmiä.

– Meillä on kuitenkin klassinen pohja, konservatoriosta, Teppo kertoo.

– Veljemme on oopperalaulaja, ja kun keikoilta lähdetään, laitetaan klassinen radio päälle, Matti lisää.

Oman musiikkinsa he kuitenkin luokittelevat iskelmäksi.

– Siinä on se ’isku’-sana. Helppotajuista musiikkia, joka jää ihmisten päähän ja välillä vähän ärsyttää. Ihmiset löytävät teksteistä itsensä, Teppo luonnehtii.

Kaksikon keikalle liikuntahalliin on ennakkoon myyty yli 700 lippua. Tuoleja on 750, mutta 810 tuoliin on varauduttu. Lisääkin on varauduttu hakemaan.

Jos Ruohosen veljekset itse saisivat päättää, tuoleja ei olisi lainkaan.

– Tykkäämme festareista, koska jengi on heti mukana. Vierastamme sitä, että yleisö istuu. Jengi pitää saada penkistä ylös. (HäSa)

Janakkalan musiikkipäivillä kuullaan huomenna sunnuntaina Vuoden nuorta taiteilijaa, viulisti Linda Suolahtea. Konsertti Kiipulan Kustaanhovissa kello 16.