Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Matti Nykänen ilmaantui hyppyrimäen alle

Tuntematon tekijä on taiteillut Matti Nykäsen Hämeenlinnan hyppyrimäen betoniin. Kuvaaja: Pekka Alaspää

Mäkisankari Matti Nykästä on viime viikkojen aikana muistettu lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Hämeenlinnassakin Matti on saanut oman muistopaikkansa rapistuneen hyppyrimäen perustuksiin.

Sinne tuntematon graffititaiteilija on ikuistanut Nykäsen muistosanoin ”Rest in power”, ei siis ”Rest in peace”, kuten tapana on.

Hieno kunnianosoitus ristiriitaiselle mäkimiehelle.

Itse Hämeenlinnan hyppyrimäki alkaa olla niin surkeassa jamassa, että romahtaa kohta omia aikojaan lenkkeilijöiden niskaan. Kaupungin kassasta ei ole löytynyt rahaa purkamiseen, joka maksaisi satoja tuhansia euroja.

Aurinkorannan saunalle tsemppiä

Viikon hyvä ja mielenkiintoinen uutinen on, että Hämeenlinnaan ihan oikeasti suunnitellaan yleistä saunaa.

Kuten verkosta ja lehdestä olemme lukeneet (HäSa 28.2.) valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.), hänen miehensä Juha Myllykangas, Karoliina Frank ja Tapio Vekka ovat varanneet tontin, jolle perustettavan yhtiön on tarkoitus rakennuttaa yleisiä saunoja ja terassiravintola.

Hienoa ja rohkeata meininkiä, jolle kaikkien kaupunkilaisten tulisi toivottaa tsemppiä.

Hyvä veli ja muita moitteita

Juha Isosuo. Arkistokuva: Esko Tuovinen

On ollut jännää seurata some-keskustelua, jonka yllätysuutinen saunayrityksestä on poikinut. Siinä esiintyvät lähes kaikki perinteiset argumentit, joita Hämeenlinna-keskusteluissa viljellään.

Useimmat kuitenkin onnittelevat yrittäjiä ja toivottavat hankkeelle menestystä.

Mutta myös ”hyvä veli” -pointti on luonnollisesti esillä. Että apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo salamyhkäisesti pimitti tontin kavereilleen.

Lisäksi vaaditaan tontin kilpailutusta. Onko siis muita yritystontteja kilpailutettu? Kyllä niitä on myyty ja vuokrattu heti, kun joku on ollut niistä kiinnostunut.

Palveluiden hankinta ja erilaiset tarvikkeiden ostot, esimerkiksi koulukirjojen osto kaupungille, sen sijaan pitää yleensä kilpailuttaa.

Varattavissa vuodesta 2007

Terassikahvilan tontti on ollut varattavissa Aurinkorannassa, joka myös Vanajanrantana tunnetaan, vuodesta 2007 alkaen, mutta kysyntää ei ole liiemmälti ollut.

Elokuussa 2007 Hämeen Sanomat kertoi: ”Maanantaina hyväksytyssä Kajaankiven puistosuunnitelmassa mainitaan myös mahdollinen rantapaviljonki. Kyseessä on 400 neliömetrin suuruinen rakennus, joka voidaan rakentaa Vanajanrannan kulmaukseen pysäköintialueen viereen.”

Jutussa silloinen kaupunginmetsänhoitaja Timo Tuomola totesi, että maa-alue voitaisiin vuokrata yritykselle, joka toteuttaisi rakennuksen. Alueen asemaakaava terassikahviloineen oli jo tuolloin hyväksytty.

Tietysti keskustelussa on nostettu esille myös se, että Aurinkoranta on kaukana keskustasta! Että mistä sinne asiakkaat tulevat.

Mieleen tulee yhtä kaukana keskustasta sijaitseva Verkatehdas. Aikoinaan kovasti epäiltiin, ettei sinnekään voi riittää asiakkaita.

Vanajan kosketus odottaa yhä

Vanajan kosketus näytti tältä. Siinä alueen korkein rakennus tulisi uimahallin kupeeseen. Hotellista on puhuttu. Kuvaaja: Havainnekuva

Vuosien varrella myös Engelinrannan alueelle on suunniteltu yhtä sun toista. Alueen suunnittelusta toteutettiin kilpailu vuonna 2013. Sen voitti rakennusliike Jatke oy Vanajan kosketus -työllään.

Jatkeella on edelleen etuosto-oikeus kahteen tonttiin Uimarintien tuntumassa, kun alueelle joskus valmistuu asemakaava. Tonttikauppa tehdään kuitenkin markkinahintaan, eli sen enempää kilpailuvoitosta ei ole hyötyä.

Lisäksi ehtona on, että toiseen taloon tulee omistusasuntoja ja toiseen vuokra- tai asumisoikeusasuntoja.

Jatkeenkin suunnitelmissa on korkeaa rakentamista. Tosin ns. Cittarin kulma näyttää lähinnä parkkipaikalta. Sinnehän nyt sovitellaan Hämeensaaren areenaa.

Siitä on somessa ja mielipideosastoilla käyty täsmälleen sama keskustelu kuin pienemmästä Aurinkorannan saunahankkeesta ryyditettynä aina tärkeällä pysäköintiasialla.

Päivän lehti

19.1.2020