Kanta-Häme

Mattimyöhäset ehtivät vielä ostaa jouluviininsä – Alkot ovat auki jouluaattona ensimmäistä kertaa

Yhtiö arvioi, että aattoaamusta on tullut tavanomainen kauppapäivä.
Hämeenlinnalaisen Jarkko Kurvisen mielestä Alkon sääntelyä voisi purkaa enemmänkin. Alkon laaja valikoima saa kuitenkin erikoisoluiden ystävältä kiitoksia. Kuva: Esko Tuovinen

Alko pitää myymälänsä auki tulevana jouluaattona ensimmäistä kertaa. Jouluaaton aukioloajat ovat yhdeksästä kahteentoista.

– Uudistus on tarpeellinen ja ajanmukainen, koska ovathan ruokakaupatkin auki aattona, sanoo Tiiriön Alkon myyjä Merja Koskinen.

Myymälöiden pitäminen auki tuli mahdolliseksi alkoholilain uudistuksen myötä.

– Haluamme palvella asiakkaita, kun heitä on liikkeellä. Jouluaatoistakin on muodostunut tavanomainen kauppapäivä aamupäivän osalta, kertoo Alkon myymäläverkostosta vastaava liiketoimintajohtaja Kari Pennanen.

Alkot ovat jo ennättäneet pitää ovensa auki ensimmäistä kertaa pääsiäislauantaina viime keväänä. Aattoaukiolojen lisäksi alkoholilain muutos mahdollisti myymälöiden pitämisen auki kello 21:een asti.

Tulevana uudenvuodenaattona Alkot ovat auki yhdeksästä kahdeksaantoista. Uudenvuodenaatot ovat olleet aiemminkin myyntipäiviä riippuen siitä, mihin viikonpäivään aatto osuu.

Pennanen arvioi, että punaviinit pysyvät joulunajan suosikkijuomina. Tänä vuonna valkoviinien suosio on kuitenkin noussut.

– Mielenkiintoista on nähdä, kumpi on suurempi vuoden lopussa, puna- vai valkoviini. Itse veikkaan punaviiniä, koska jouluna sitä kulutetaan paljon, Pennanen sanoo.

Tiiriön Alkon Merja Koskinen on samoilla linjoilla. Joulukinkun seuraksi hän suosittelee keskitäyteläistä punaviiniä, jossa on pitkä maku ja mehevää hilloisuutta.

Viinien lisäksi pukinkonttiin päätyy hieman erikoisempiakin juhlajuomia.

– Konjakin menekki nousee jouluisin, vaikka sen myynti on muuten laskussa. Myös joissakin erikoisryhmissä näkyy kasvua. Esimerkiksi erikoisoluita ostetaan olutharrastajille lahjaksi, Koskinen kertoo.

Hämeenlinnalainen Jarkko Kurvinen silmäilee erikoisoluthyllyn ipa-valikoimaa. Mukaan tarttuu tällä kertaa hollantilainen testiyksilö punaviinin kaveriksi.

Kurvinen pitää aaton aukioloa askeleena oikeaan suuntaan.

– Kaikki tällainen sääntely pitäisi purkaa. Muutenkin toivon, että alkoholin myynti eurooppalaistuisi ja juomat tulisivat ruokakauppoihin. Toki on hyvä, että Alkolla on laaja ja erikoistunut valikoima, Kurvinen toteaa.

Alkon viimeaikainen valikoimakehitys on Kari Pennansen mielestä ollut merkittävää.

Valikoimassa on tällä hetkellä lähes 9000 tuotetta. Asiakkaat pystyvät tilaamaan verkkokaupan kautta tuotteita kaikkiin Alkon myymälöhin ja yli 70 noutopisteeseen.

Pennasen mukaan Alkolla on ollut mielenkiintoinen vuosi alkoholilain uudistuksen myötä. Päivittäistavarakaupat saivat oikeuden myydä väkeviä oluita ja lonkeroita.

Alko on vastannut muun muassa kehittämällä myymäläverkostoaan. Yli 40 myymälää on uudistettu, ja yhtiö on avannut neljä uutta myymälää. HÄSA-STT