fbpx
Kanta-Häme

Mattovarkaat riesana pesupaikoilla: "En jättäisi yön yli kuivumaan"

Vesi suhisee pesuputken rei’istä ohuina nauhoina. Juuriharja pyörii ja hieroo mäntysuovasta vaahtoa. Sari Spelman-Koivusaarella on käynnissä Tervaniemessä sijaitsevalla Alajärven matonpesupaikalla jokakesäinen urakka.

Matonpesun jälkeen Spelman-Koivusaari suunnittelee palkitsevansa itsensä uintireissulla.

– En kyllä tiedä, uskaltaako näitä jättää kuivumaan telineelle edes siksi aikaa. Yöksi en mattoja tänne ainakaan jättäisi.

Pelko onkin aiheellinen, sillä viime viikolla tuntemattomaksi jääneen pariskunnan kerrotaan keränneen Alajärvellä tyynen rauhallisesti autoonsa koko pinon kuivumassa olleita, puhtaita mattoja.

Puhtaat matot Spelman-Koivusaari rullaa mankelin läpi, jotta ylimääräinen vesi jäisikin pesupaikalle. Loppukuivaus tehdään kotona mattotelineellä.

– Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta kuivattaa kotona, eikä vieressäkään voi koko ajan seistä ja vahtia.

Aidat tai kamera voisivat suojella

Virvelinrantaan mattopesulle tulleet Eija Hagman ja Alexandr Pikov eivät ole kuulleet varkauksista.

– Minä taas puolestani olisin ihan tyytyväinen jos joku veisikin nämä vanhat matot pois! Hagman nauraa.

Kerran Hagmanilta katosikin eräs pienempi matto, mutta hän arvelee, että joku on ottanut sen mukaan epähuomiossa. Hagman on uskaltanut jättää mattojaan kuivumaan Virvelinrantaan myös yön yli.

– Tällaisia kirpputorilta hankittuja ei varas taitaisi edes huolia, hän arvelee.

Varkauksien estäminen on käytännössä aika mahdotonta. Vieressä seisomisen lisäksi Hagman ehdottaa telineiden ympäröimistä korkealla verkkoaidalla.

Myös kameravalvonta saattaisi estää pitkäkyntisten iskut.

Vieressä juuriharjalla hankaava, nimettömänä pysyttelevä mattopyykkäri kertoo vievänsä matot kotiin kuivumaan. Varkaudet eivät kuulemma pelota, mutta niin säästyy edestakaisin ajelulta.

(HäSa)

Menot