Kanta-Häme

Mausteissa on potkua

Tuoksu on suorastaan huumaava. Mäkeläntiellä oleva Maustepörssi oy on vuonna 2005 perustettu hämeenlinnalainen perheyritys, joka sekä myy että valmistaa mausteita. Tehtaanmyymälän tiskin takaa löytyy yrittäjä Kimmo Rantaniemi.
 
– Työskentelin maustealalla vieraan palveluksessa toistakymmentä vuotta, kunnes yritys lopetettiin, Rantaniemi kertoo.
 
– Halusin vaihtelua elämääni ja vaimonkin oli leipääntynyt kotona olemiseen, joten pistimme firman pystyyn.
 
Vanhasta työkokemuksesta oli yrittäjälle hyötyä, mutta alusta asti pariskunta lähti suunnittelemaan myös ikiomia reseptejä maustesekoituksille.
 
– Tuotekehittelyssä ja pakkausmateriaalien miettimisessä meni oma aikansa. Ajatuksena oli hankkia mahdollisimman laaja valikoima aniksesta sellerisuolaan ja haalia sellaisia mausteita, joita ei mistään muualta saa.
 
Savustettua paprikaa
Mausteita tuotetaan käytännössä lähes kaikkialla ympäri maailmaa. Rantaniemelle raaka-aineista valtaosa tulee Saksasta ja suurista suomalaisista maustetaloista.
 
– Kardemummaa kasvaa Guatemalassa, pippureita tulee paljon Malesiasta, vaniljatankoa Madagaskarilta ja oreganoa Chilestä tai Perusta, Rantaniemi tietää.
 
– Joitakin sekoituksia ostamme valmiina. Curry on esimerkiksi sellainen mauste, josta jokaisella intialaisella perheellä on oma versionsa ja meidän tuottajallamme on esimerkiksi tarjolla 20 erilaista sekoitusta.
 
Ruokaohjelmat ja tv-kokkien keittokirjat ovat luoneet kysyntää tuotteille, joita ei Suomessa ole aikaisemmin nähty.
 
– Nyt halutaan savustettua paprikaa ja sichuanin pippuria. Yksi omista mielimausteistani on karhunlaukka, joka tulee eteläeurooppalaisesta sipulikasvista. Siinä yhdistyvät ruohosipulin ja valkosipulin maku ilman viimeksi mainitun lievää tunkkaisuutta.
 
Äijien harrastus
Oma lukunsa mausteiden maailmassa on chilipippureiden maihinnousu suomalaisiin ruokapöytiin. Rantaniemen mukaan vahvojen lajikkeiden käytöstä on tullut erityisesti miesten harrastus ja monet kasvattavat chilinsä itse.
 
Mausteiden säilyttämisessä kannattaa muistaa, etteivät niidenkään potku kestä ikuisesti.
 
– Aromit alkavat karkaillla kolmessa vuodessa ja jopa nopeammin, jos maustehylly on siinä pahimmassa mahdollisessa paikassa liesituulettimen päällä.
 
– Mausteet pitää säilyttää oven takana tasapohjaisessa kaapissa ja valolta suojattuna suljetussa astiassa.
 
Rantaniemien ruokapöydässä mausteet pöllyävät ahkerasti ja työ niiden parissa tuntuu mielekkäältä.
 
– Kyllä minua ajaa tässä hommassa rakkaus makuihin ja into kokeilla uusia tuotteita, Rantaniemi tuumaa.
 
– Suuri haaveeni on löytää yritykselle jatkaja ja lähteä reissaamaan moottoripyörälle chilin ja kardemumman alkulähteille.