Kanta-Häme

"Me olemme lirissä"

Kaupunginhallituksen ja konsernijaoston varapuheenjohtaja Lulu Riikonen (ps.) ihmettelee tapaa, jolla Hämeenlinnan tulevan elinkeinokonsernin toimitusjohtajasta päätettiin. Riikonen pitää erikoisena valinnan tiivistä aikataulua sekä koko päätöksentekoprosessia, jolla tehtävä päätettiin täyttää sisäisesti.

– Viime tiistaina Kehken ja Innoparkin uusille hallituksille tuli sähköpostikutsu seuraavana aamuna järjestettävään sähköpostikokoukseen. Käsiteltävänä oli vain yksi vaihtoehto: te hyväksytte toimintatavan, että uusi toimitusjohtaja valitaan organisaation sisältä, Riikonen sanoo.

Hän kertoo saaneensa samana päivänä myös itse sähköpostin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemungilta (sd.), jossa kerrottiin hänen päättäneen menettelytavasta yhdessä valtuuston puheenjohtajan Sari Raution (kok.) ja konsernijaoston puheenjohtajan Tapio Vekan (kok.) kanssa.

Riikonen kuului konsernijaoston määrittelemään haastatteluryhmään, joka perjantaina haastatteli hakijakandidaatit eli Kehken toimitusjohtaja Mervi Käen ja Innoparkin toimitusjohtajan Mikko Koivulehdon. Konsernijaosto päätti maanantaina, että uutena toimitusjohtajana aloittaa Käki.

Asia käsiteltiin ennakkosuostumusasiana eli lopullisesti toimitusjohtajan valinnan tekee tulevan elinkeinokonsernin hallitus.

Kriteerit puuttuivat

Riikonen korostaa, ettei hän arvostele tehtävään valittua henkilöä, vaan itse valintaprosessia. Se ei hänen mukaansa täytä hyvän hallinnon ja avoimuuden periaatteita.

– Kun puhutaan ammattimaisesta ja asiallisesta hausta, ulkoinen haku on itsestäänselvyys. Kyse on kuitenkin keskeisen toimitusjohtajan nimeämisestä!

Lisäksi Riikonen huomauttaa, ettei hakijakandidaatteja analysoitu, testattu tai tehty suoritusarviointeja. Hänen mukaansa tehtävässä tarvitaan esimerkiksi henkilöstö- ja hankejohtamista, yhteistyöverkoston rakentajaa ja organisaation kehittämisasiantuntijuutta.

– Kukaan ei ole edes missään vaiheessa määritellyt sitä, minkälaista henkilöä me haemme. Tästä ei ole puhuttu konsernijaostossa, kaupunginhallituksessa eikä Pron kanssa mitään.

Tarkemmat ohjeet?

Riikosen mukaan tulevan yhtiön kannalta olisi ollut parasta, että Kehken ja Innoparkin hallitusten jäsenillä olisi ollut aikaa perehtyä asiaan.

– Eihän se voi niin mennä, että yhtiöiden ulkopuoliset henkilöt eli Iisakki, Vekka ja Rautio toteavat, miten pitää toimia, Riikonen painottaa.

Hän kaipaa kaupungin konserniohjeisiin selkeitä ohjeita toimitusjohtajien valinnasta. Tällä hetkellä valintatapaa ei ole rajattu.

– Meillä on paljon yhtiöitä, mutta hyvin epämääräisesti määritelty se, kuinka hakuprosessit hoidetaan. Tämä on oikea malliesimerkki siitä, kuinka asioita ei pitäisi hoitaa.

– Jos meidän kaupunki valitsee toimarinsa tällaisella systeemillä, me ollaan ihan lirissä. Jos valinta menee pieleen, meillä ei ole siihen varaa. Se vasta kalliiksi tulisikin! Riikonen puuskahtaa. (HäSa)

Päivän lehti

31.5.2020