Kanta-Häme Hattula

Meeri Kokkola ja Bruno Wallius edustavat Hattulan neljäsluokkalaisia Suomen lasten itsenäisyysjuhlassa

Meeri Kokkola ja Bruno Wallius edustavat Hattulan neljäsluokkalaisia Suomen lasten itsenäisyysjuhlassa. Nyt jännittää, kuka heidät vastaanottaa, kun pääministeri erosi.
Bruno Wallius ja Meeri Kokkola edustavat Nihattulan koulua ja Hattulaa lasten itsenäisyyspäivän juhlassa Säätytalossa torstaina. Tiistaina oli vielä aikaa treenata jonottamista. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Bruno Wallius ja Meeri Kokkola edustavat Nihattulan koulua ja Hattulaa lasten itsenäisyyspäivän juhlassa Säätytalossa torstaina. Tiistaina oli vielä aikaa treenata jonottamista. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Suomessa on ilmainen koulunkäynti. Suomessa on turvallista asua. Suomessa saa apua, jos tarvitsee.

Muun muassa tällaisista asioista Hattulan Nihattulan koulun neljäsluokkalaiset ovat ylpeitä Suomessa.

Ajatuksia on koottu evästykseksi Meeri Kokkolalle ja Bruno Walliukselle, jotka edustavat paitsi omaa kouluaan myös koko Hattulaa lasten itsenäisyysjuhlassa, joka järjestetään Säätytalossa Helsingissä huomenna torstaina.

Terveisiä on koottu kahdelle A4-arkille, ja eri puolilta maata kertyvät viestit kootaan Säätytalon seinälle kaikkien ihailtavaksi.

Lasten juhla kolmannen kerran

10-vuotiaiden valtakunnallinen juhla järjestetään kolmannen kerran. Tapa sai alkunsa vuonna 2017, kun juhlittiin satavuotiasta Suomea.

Meeri Kokkola ja Bruno Wallius suhtautuvat tulevaan edustustehtävään rauhallisesti. Se onkin ollut yksi syy siihen, miksi juuri heidät valittiin lähtijöiksi.

– Meille sanottiin, että vaikka me ehkä koulussa hölmöillään, me osataan käyttäytyä tällaisessa tilanteessa, Meeri kertoo opettajien perusteluja valinnalle.

Lasten itsenäisyyspäivän juhlaan kutsutaan jokaisesta Suomen kunnasta kaksi neljäsluokkalaista juhlavierasta, eli yhteensä yli 500 lasta. Juhlan järjestävät valtioneuvoston kanslia, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lapsiasiavaltuutetun toimisto.

Pääministeri erosi, kuka vastaanottaa?

Kunnanjohtajille lähetetyn kutsun on allekirjoittanut syyskuussa pääministeri Antti Rinne, ja aiempina vuosina pääministeri on ollut myös kättelemässä kaikki vieraat.

Meeri ja Bruno olivat tiistaina aamupäivällä selvillä viikon uutisesta eli siitä, ettei Antti Rinne ole välttämättä torstaina enää pääministeri. Puolenpäivän jälkeen pääministerin ero varmistuikin, eli nyt kaksikko saa jännittää, kuka heidät ottaa juhlassa vastaan.

– Äiti kertoi kotona, että näin voi käydä, Meeri Kokkola kertoo.

Myös Bruno Walliuksen kotona oli ollut puhetta asiasta.

Meeri Kokkolan kotona oli juhlien alla lievää stressiä pukeutumisesta, sillä juhliin valittua asua täydennettiin ostoksilla vielä maanantaina. Kokkola luottaa mustaan, ja samoin Bruno Walliukselle on hankittu ensimmäinen musta puku. HÄSA