Kanta-Häme

Mehiläiset tuottavat muutakin kuin hunajaa

Jokainen mehiläispesä on pieni aarreaitta, josta ammennetaan paljon muutakin kuin hunajaa.

Suomen mehiläishoitajain liiton kouluttaja Maritta Martikkala kertoo, että hunajan lisäksi hoitaja saa pesästä siitepölyä, propolista, vahaa, emomaitoa eli Royal Jellyä ja mehiläismyrkkyä, joita kaikkia on osattu käyttää sairauksien hoitoon ja elinvoiman lisäämiseen jo parin tuhannen vuoden ajan.

Siitepöly on superfoodia

Alkukesän aikana, kun hunajaa vasta odotellaan mehiläispesään, Maritta Martikkala asettaa pesän suulle siitepölykeräimen. Laitumiltaan kotipesään palaavat työläiset tuovat takajalkojensa vasuissa isoja siitepölypalleroita, joista osa tipahtaa keräimeen.

– Mehiläistoukat tarvitsevat siitepölyn sisältämää valkuaista ja vitamiineja kehittyäkseen. Mehiläiset vievät siitepölypalleroiset pesään, jossa se pakataan kennoihin odottamaan, että toukkien ruokkijamehiläiset käyttävät sen, Maritta Martikkala kertoo.

Mehiläiset sekoittavat siitepölyyn mettä keruuvaiheessa, mutta lisäävät sitä vielä pesässä ennen kennoihin säilömistä. Medessä olevat maitohappobakteerit käyttävät siitepölyn pergaksi.

– Prosessi on samanlainen kuin hapankaalin valmistus kaalista. Terveellinen tuote muuttuu vieläkin terveellisemmäksi, Maritta Martikkala vertaa.

Siitepölyä pidetään täydellisenä ravintona sen sisältämän valtavan ravintosisällön vuoksi. Sen koostumus vaihtelee sen mukaan, mistä kasveista se on kerätty, mutta se sisältää aina kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Lisäksi siinä on omega-3 rasvahappoja, A- ja B-vitamiineja, karotenoideja ja lukuisia hivenaineita.

Koska siitepölyssä on hormonitoimintaan vaikuttavia fytosteroideja, sitä käytetään sekä naisten vaihdevuosioireiden lievitykseen että miesten eturauhasvaivojen hoitoon.

– Siitepölyä on käytetty lisäämään terveyttä, mutta myös antamaan elinvoimaa ja parantamaan ruuansulatusta. Siedätyshoidossa pienillä määrillä siitepölyä voidaan lievittää allergiaoireita.

Suomessa vain harva mehiläishoitaja ottaa vahakennoihin pakattua pergaa talteen myydäkseen, mutta Baltian maissa ja Virossa sitä tuotetaan runsaasti. Pergan talteenotto on hidasta käsityötä.

Propolis tappaa bakteerit

Syyskesällä Maritta Martikkala ottaa pesällä käydessään talteen propolista, jolla mehiläiset ovat desinfioineet ja tilkinneet pesäänsä. Puut suojaavat herkkiä silmujaan hartseilla ja pihkalla, joita mehiläiset keräävät valmistaakseen niistä propolista eli kittivahaa.

Propolis on hyvin antimikrobinen, jolla mehiläiset suojaavat pesäänsä. Pesään eksyneet ja tapetut tihulaiset, kuten hiiret, peitetään propoliksella, mutta pesään tulevat mehiläiset pyyhkivät myös jalkansa sillä ja tilkitsevät vetoiset rakoset umpeen.

Harmahtavan rusehtavasta syvän punaiseen vaihtelevasta propoliksesta valmistetaan alkoholiin uuttamalla tinktuuraa, jota käytetään tipoittain flunssan oireiden lievittämiseen, mutta myös haavojen, huuliherpeksen, itikanpuremien ja ihottumien hoitoon.

Kaunista ja kyllästävää nestettä on osattu käyttää vuosisatojen ajan myös petsaukseen. Stradivarius-viulujen syvä punaväri saatiin aikaan propoliksella, jota nykyäänkin yhä useammin käytetään huonekalujen entisöinnissä.

(HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic