Kanta-Häme

Meidän sote tarvitsee nimen

Kanta-Hämeen kunnat ovat kypsyneet siihen, ettei sotessa eli virallisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksessa ole edetty, vaikka hallitus toisensa jälkeen on sitä yrittänyt.

– Kymmenen vuotta uudistusta on jo suunniteltu. Siksi on erittäin hyvä, että Kanta-Hämeessä on nyt suuri yhteisymmärrys, kuinka asiassa edetään, projektipäällikkö Jukka Lindberg kiittelee.

Kanta-Hämeen kunnat linjasivat joulun alla, että sote-uudistusta tehdään maakunnalliselta pohjalta joka tapauksessa, vaikkei valtakunnallinen uudistus etenisi suunnitellusti.

– Silloin Kanta-Hämeen sote-uudistus valmistellaan ainakin väliaikaisesti kuntayhtymän pohjalle.

Lindberg sanoo silti pitävänsä peukkuja hallitukselle, että se onnistuisi viemään uudistuksen eteenpäin.

– Maakunta antaisi omalle uudistuksellemme hyvät raamit. Toivon, että hallituksen hanke vihdoin etenisi.

Sote III -työ on nyt alkuvaiheessaan. Teematyöryhmät, joissa istuu yli sata luottamushenkilöä, virkamiestä ja sidosryhmien edustajaa, käynnistelevät työtään.

Juuri nyt etsitään kanavia, joiden kautta kansalaiset osallistetaan mukaan työhön. Kaikkein ensimmäiseksi pitäisi keksiä asialle nimi.

Hämeen liiton verkkosivulla on avautunut verkkokysely. Siinä voi kannattaa jo tehtyjä esityksiä tai tehdä oman nimiehdotuksensa.

Ehdolla ovat jo mm. Hyvä Häme, Yhteinen Häme, Meidän Häme ja Hämeemme. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa on jo vuosia toiminut Eksote, kun taas Pohjois-Karjalassa aloittaa ensi vuoden alussa Siun sote.

Hanke saa omat verkkosivut. Aivan lähikuukausina mietitään, miten maakunnan asukkaiden ääni saadaan parhaiten kuuluviin jo valmisteluvaiheessa.

– Tulossa ovat myös henkilöstö- ja yritysfoorumit. Lisäksi puolueiden ja järjestöjen näkemyksiä kuullaan osana valmistelua.

Kanta-Hämeessä aiotaan nyt edetä suhteellisen nopeasti soten suunnittelussa.

Toukokuussa odotetaan asiaa pohtivien lukuisten työryhmien väliraportteja ja elokuussa loppuraportteja.

– Sen jälkeen alkaa valmistelun toinen aalto.

Käytännössä joskus 2016-2017 vuodenvaihteen tienoilla ohjausryhmän sekä kuntien ja kuntayhtymien luottamuselinten tulee päättää jatkosta.

Vuoden 2018 aikana pitäisi muutoshallinnon olla jo toiminnassa, kun tähdätään siihen, että maakunta hoitaa sote-palvelut vuoden 2019 alusta lähtien.

Elleivät hallituksen suunnitelmat onnistu, Kanta-Hämeen sote-valmistelu ja toimeenpano jatkuu.

– Sillä erotuksella, että palvelujen rahoitus jää yhä kuntien vastuulle eikä siirry valtiolle ja/tai maakunnalle.

Iso valtakunnallinen tavoite painaa vuosina 2019-2030 sosiaali- ja terveydenhuollon menokasvu 0,9 prosenttiin, 2,4:n sijasta.

– Se on varsin haasteellista, kun samaan aikaan esimerkiksi Kanta-Hämeen kunnissa yli 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu.

Lindberg uskoo kuitenkin, että tavoite on realistinen.

– Edellytyksenä on, että kaikki yhteiskunnan muut toimet tukevat tavoitteen saavuttamista. Esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämisenä ja vaikkapa kuntien asuntopolitiikkana. HÄSA

 

Menot