Kanta-Häme

Meijeristiksi tullaan vain Sairiossa

Kuvituskuva
Hämeenlinnan ammatti-instituutin meijerialan opiskelijat järjestivät torstaina avoimien ovien päivät Sairion yksikössä, jolla on pitkät perinteet. Maidonjalostusta on opetettu Kankaistenkadulla jo 60 vuotta ja tällä hetkellä siellä on ainoa alan koulutus Suomessa.
 
– Meijeriala työllistää noin 5000 henkilöä koko maassa ja se on harvinainen koulutusala, lehtori Johanna Stenström kertoo.
 
– Opiskelijamme työllistyvät erinomaisen hyvin. Lisäksi kolmivuotinen opiskelu sisältää vuoden palkallisen harjoittelujakson, joka järjestetään oppilaitoksen puolesta. Se on aika harvinaista nykyään.
 
Sairioon virtaa meijeristiksi haluavia kaikkialta Suomesta niiltä paikkakunnilta, joilla on maidonjalostusta. Opiskelijoita on muun muassa Joensuusta, Oulusta ja Jyväskylästä.
 
– Hakijoita riittää. Viimeksi oli toista sataa hakijaa, joista sitten 30 valittiin toisen asteen koulutukseen.
 
– Visamäessä voi jatkaa opiskelua ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketeknologian koulutusohjelmassa ja erikoistua vaikka meijeriteknologiaan.
 
Milk Works!
Valtaosa opiskelijoista työllistyy suurissa meijereissä, mutta myös myös pienten tuotantolaitosten määrä on nousussa. Ala on ajan saatossa muuttunut erityisesti automaation jatkuvasti lisääntyessä ja nykyään opiskeluun kuuluu perehtymistä sähkö- ja prosessointitekniikkaan.
 
Sairion opetusmeijerissä valmistetaan muun muassa jäätelöä, jugurttia, juustoa, piimää ja voita. Koulussa häärää satakunta opiskelijaa. Alan suosio opiskelijoiden keskuudessa lähti liikkeelle teollisuuden tukemalla markkinointikampanjalla.
 
– 2000-luvun alussa oli suuri huoli siitä, ettei alalla löydy hakijoita, Stenström sanoo.
 
– Silloin aloitettiin Milk Works -toiminta, jonka tavoitteena on lisätä peruskoulun ja lukion päättävien nuorten kiinnostusta meijerialan ammatteja ja työtehtäviä kohtaan. Se on kantanut hedelmää.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic