Kanta-Häme

Melkein kaikki verot nousevat

Ensi vuonnakaan hämeenlinnalaiset eivät välty verojen korotukselta.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ehdottaa kaupunginhallitukselle tuloveroprosenttiin puolen prosenttiyksikön korotusta. Myös kiinteistöveroja hilataan ylöspäin.

Tänä vuonna tuloveroprosentti on 20,25. Ensi vuodelle ehdotetaan 20,75:n veroprosenttia. Vielä kesäkuussa kaupunginhallitus linjasi, ettei ensi vuodeksi tuloveroa koroteta.

Tästä ajatuksesta on jouduttu luopumaan, koska valtionosuudet putoavat tämänvuotisesta peräti 5,6 miljoonaa euroa. Lisäksi valtion kunnille asettamat uudet velvoitteet aiheuttavat noin neljän miljoonan euron kustannuspaineet.

Myös muutamiin kiinteistöveroihin esitetään korotusta. yleinen kiinteistövero, joka koskee esimerkiksi liike- ja teollisuusrakennuksia, on nousemassa 1,15 prosentista 1,25 prosenttiin.

Vapaa-ajanasuntoja verotetaan nyt 1,10 prosentilla ja ensi vuonna, jos esitys hyväksytään 1,20 prosentilla. Vakituisten asuntojen kiinteistövero pysynee nykyisellään 0,50 prosentissa.

Kaupunginhallitus käsittelee esitystä maanantaina. Valtuusto päättää veroprosenteista budjettikokouksessaan 10. marraskuuta. (HäSa)