Kanta-Häme

Mellakka Festival herätti vastalauseita – Lähialueen asukkaat valittavat roskaamisesta ja kotirauhan rikkomisesta

Linnanpuiston lähialueen asukkaat ihmettelevät, miksi heidän tonttejaan ei suojeltu paremmin häiriökäyttäytymiseltä.
Festivaalialueen lähellä asuva Miina Vuorela kokee, että Mellakka Festival ei ottanut lähialueen asukkaita huomioon tarpeeksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Festivaalialueen lähellä asuva Miina Vuorela kokee, että Mellakka Festival ei ottanut lähialueen asukkaita huomioon tarpeeksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Linnanpuistossa viime viikonloppuna järjestetty hiphop-tapahtuma Mellakka-festival aiheuttaa keskustelua. Linnanpuiston lähitalojen asukkaista osa on valittanut roskaamisesta, melusta ja festivaalikansan käytöksestä.

Linnankadulla asuva Miina Vuorela oli Mellakka-viikonlopun pois kotoaan. Palattuaan sunnuntaina illalla kotiin hän järkyttyi.

– Kustaa III:n katu ja sen lähistö oli täynnä tupakantumppeja, mällipusseja sekä ruiskuja, hän kertoo.

Samaan aikaan lähistöllä työskennelleet tapahtuman siivoojat väittivät hänelle, että katu ei kuulu festivaalialueeseen, ja kävivät siivoamassa kadulta pois ainoastaan ruiskut.

Vuorela tähdentää, ettei missään nimessä vihaa festivaalia tai musiikkigenreä.

– Jäljet pitää vain siivota ja muita kunnioittaa, hän sanoo.

Hänen mielestään tapahtumajärjestäjän toiminnan pitäisi olla laadukkaampaa, koska kyseessä on voittoa tuottava osakeyhtiö.

Wanaja Festival hoitaa järjestelyt hänen mielestään Mellakkaa paremmin ja nopeammin.

Vuorela ihmettelee, miksi Linnanpuiston aluetta ei ole aidattu Itsenäisyydenpuistosta asti kuten Wanaja Festivalin kohdalla.

Syyksi hän epäilee rahaa, sillä kaupungin alueen aitaaminen maksaa.

Kaupungin lupatarkastajan Miia Metsäalhon mukaan tapahtumajärjestäjä suunnitteli rajaavansa puistoaluetta Kustaa III:n kadun varresta Koulukadun ja Niittykadun väliltä. Yleisen alueen käytöstä kaupunki perii taksan mukaiset maksut.

– Alueen aitaaminen maksaa 250 euroa tapahtumapäivältä ja rakentamisen ja purkamisen ajalta 65 euroa päivältä, Metsäalho kertoo.

Järjestyshäiriöt eivät ole hänen mukaansa kaupungin vastuulla, vaan poliisi ja pelastusviranomaiset ottavat kantaa turvallisuusasioihin. Kaupunki on vain vuokrannut maa-alueen tapahtuman käyttöön.

Mellakka Festivalia järjestävän Westside Events oy:n promoottori, tuotantopäällikkö ja tiedottaja Tom Kangas ihmettelee puolestaan sitä, miksi lähitalojen suojelemisesta pitäisi maksaa kaupungille.

Tapahtumajärjestäjä päätti jättää aitaamisen tekemättä, ja sen sijaan Kangas vei pienempiä käsin liikutettavia aitoja varoituskyltteineen kriittisimmille paikoille. Lisäksi Kankaan mukaan asiasta tiedotettiin somessa ja nettisivuilla.

Kangas pitää Vuorelan väitteitä tahallisena lynkkaamisena, jolla halutaan häätää festivaali pois.

Eläkkeellä oleva Linnanpuiston lähitalon asukas Leo Leppänen piti festareiden melua häiritsevänä.

Hän joutui häätämään tarpeitaan tekeviä festarikävijöitä pois tontiltaan.

– Kustaa III:n katu oli kusiränni, hän sanoo.

Hänen mielestään tapahtuman voisi siirtää Kantolaan tapahtuman suuren koon vuoksi.

Leppänen ehdottaa, että pääportti siirrettäisiin seuraavilla festareilla eteläpäädystä Linnankadun pohjoispäätyyn, jotta lähitalojen lähettyvillä parveilisi vähemmän ihmisiä.

Hänen mukaansa järjestyksenvalvonta oli tapahtuma-alueen ulkopuolella puutteellista.

Tom Kankaan mukaan järjestyksenvalvojia oli alueen sisä- ja ulkopuolella koko ajan riittävästi.

– Ulkoalueilla on ollut kokoajan 8–10 järjestyksenvalvojaa, hän kertoo.

Pientä siivoamista ja konttien perustuksien purkua tehtiin vielä tiistaina.

Hämeenlinnan kaupungin sivujen mukaan festivaalin purkutyöt päättyivät maanantaina.

Hämeen poliisilaitoksen lupapalveluiden ylikomisario Niina Haapanen kertoo, että järjestyksenvalvojat on määrätty festivaalialueen välittömään läheisyyteen.

Järjestyksenvalvojia on velvoitettu pitämään huolta siitä, ettei haittaa koidu lähiympäristön asukkaille.

Vastaavia määräyksiä tehdään yleensä vain isompiin tapahtumiin, joista tiedetään olevan mahdollisesti häiriötä tai muutoksia liikenteeseen.

– Viime vuodesta nostettiin järjestyksenvalvojien määriä, hän kertoo.

Viime vuonna kaupungin kanssa käydyissä keskusteluissa poliisi ei olisi halunnut koko tapahtumaa häiriökäyttäytymisen ja huumerikosten takia.

– Meidän mielestämme tapahtuma olisi pitänyt kieltää lähtökohtaisesti, hän sanoo.

Hän myöntää, että kieltäminen on järeä keino, joka tehdään vasta kun muita keinoja ei löydetä. Nyt tapahtuma vietiin määräysten voimin maaliin. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020