Kanta-Häme

"Mellakka kuuluu Hämeenlinnaan" – Festareilla ja oheistapahtumissa noin 10 000 kävijää

Mellakka Festival oli promoottori Tom Kankaan mukaan 2.0-versio viime vuoden tapahtumasta. Järjestelyjä oli kautta linjan koetettu hioa paremmiksi. Kuva: Tomi Vesaharju
Mellakka Festival oli promoottori Tom Kankaan mukaan 2.0-versio viime vuoden tapahtumasta. Järjestelyjä oli kautta linjan koetettu hioa paremmiksi. Kuva: Tomi Vesaharju

Hiphop-tapahtuma Mellakka Festival Hämeenlinnan Linnanpuistossa täytti järjestäjien odotukset.

– Tuntui, että jengi nautti ja festivaaleilla oli hyvä meininki, festarit järjestävän Westside Events Oy:n  promoottori, tuotantopäällikkö ja tiedottaja Tom Kangas kertoo.

Festareilla ja sen oheistapahtumissa vieraili perjantain ja lauantaina aikana noin 10 000 kävijää.

Kankaan mukaan lippuja ostettiin paljon etukäteen ja suotuisan sään ansiosta kauppa kävi hyvin myös portilla.

– Saimme vähän ”palautusta” viime vuoden ukkosmyrskyille, Kangas naurahtaa.

 

Hänen tietoonsa ei ole tullut, että helle olisi näkynyt ruuhkana ensiapupisteellä.

– Koetimme etupainotteisesti muistuttaa juonnoissa, että pitää juoda vettä, ja pidimme huolta, että sitä on myös saatavilla. Vesipisteillä kävi hulina ja hyvä niin.

Poliisin näkökulmasta festivaali sujui suhteellisen rauhallisesti.

Vuorokauden aikana poliisilla oli tapahtuma-alueella kymmenkunta tehtävää. Lisäksi poliisi kirjasi 15 huumejuttua, joista suurin osa koski huumausaineiden käyttörikoksia.

Tapahtuman päätyttyä juhlaväki työllisti poliisia Hämeenlinnan keskustassa.

– Kun kansa purkaantui festivaalialueelta, Hämeenlinnan keskustassa oli väsynyttä kulkijaa, häiriöitä ja pientä nahinaa, vanhempi konstaapeli Toni Janhunen Hämeen tilannekeskuksesta kertoo.

 

Mellakan järjestäminen Linnanpuistossa on herättänyt myös vastalauseita, mutta Kangas katsoo, että Mellakka kuuluu Hämeenlinnaan.

– On hyvä muistaa, että Mellakka on vain hiphop-genrelle omistautuneen tapahtuman markkinointinimi. Emme synnytä mellakkaa Hämeenlinnaan.

Hän huomauttaa Mellakan olevan Blockfestin jälkeen Suomen toiseksi suurin hiphop-tapahtuma.

Mellakan pääkävijäkunta koostuu 18–30-vuotiaista.

– Hämeenlinnan pisteet nousevat paikkakuntalaisten ja ulkopaikkakuntalaisten nuorten aikuisten silmissä, kun tällainen tapahtuma on kaupungissa.

 

Linnanpuisto on myös jatkossa ykkösvaihtoehto tapahtumapaikaksi. Miten aluetta käytetään, on Kankaan mukaan vielä mietinnässä.

Festivaalijärjestäjille on ollut tärkeää, että talkoolaisille ja kävijöille on voitu tarjota hotellimajoittumista edullisempi yöpymisvaihtoehto Linnanpuistossa. Leiriytymismahdollisuuden järjestäminen ei kuitenkaan ole osoittanut taloudellisesti järkeväksi muun muassa sen vaatimien järjestyksenvalvontaresurssien vuoksi.

Viikonloppuna Linnanpuistossa leireili noin 250 henkilöä.

– Olisi hienoa, jos muualla Hämeenlinnassa järjestettäisiin leirintämahdollisuus, jonne me voisimme järjestää kyydityksen, Kangas hahmottelee.

Tapahtuman taloudellinen yhteenveto on vielä tekemättä.

– Kaiken järjen mukaan paineita ei pitäisi olla, ja tapahtuman olisi pitänyt mennä taloudellisestikin hyvin. HäSa

Päivän lehti

21.1.2020