Kanta-Häme

Melody ja Solist päihittävät Jaakon ja Congon

Jaakko, Tuomas, Tammiston aikainen vai Nicola, Gala tai Solist?

Perunamaalle pääsisi jo, mutta kotipuutarhuri pyörittelee jokakeväistä lajikevalinnan ongelmaa. Mummolan muistoihin liittyvät vanhat ja hienot lajikkeet, mutta niiden siementä ei ole kaupan hyllyiltä saatavissa.

Siemenperuna pitäisi saada kiireesti valoon itämään, mutta voiko uusiin tulokkaisiin luottaa?

Uusia lajeja tulee jatkuvasti myyntiin, kun Keski-Euroopassa jalostettuja lajikkeita on edelleen sopeutettu Suomen ilmastoon. Lopella asuva kasvinviljelyagronomi Aulis Ansalehto pitää uusia lajikkeita kotipalstaa pitävälle parempina kuin vanhoja.

– Jaakon kaltaiset vanhat lajikkeet ovat erittäin herkkiä saamaan kaikki kasvitaudit. Niitä voi viljellä muutaman vuoden onnistuneesti, mutta sitten taudit vievät sadon. Siksi niiden laajamittainen viljely on loppunut ja tilalle on valittu kestäviä lajikkeita.

Ansalehto muistuttaa, että perunaruton leviäminen johti 1800-luvulla Irlannissa nälänhätään, massakuolemiin ja maastamuuttoon.

Hämeen Pro Agriassa vuosikymmenet perunanviljelyäkin seurannut ja monia lajikkeita itsekin kokeillut Aulis Ansalehto ei haikaile sen paremmin Tammiston aikaisen kuin Blå Congonkaan perään.

Kaikkien tuntema Hankkijan Timo on tuttu ja hyvin aikainen perunalajike, joka on pitänyt pintansa. Se on kuitenkin hyvin herkkä sekä lehti- että mukularutolle samoin kuin aikainen Siikli.

Vanhat lajikkeet voi korvata niistä jalostetuilla hyvänmakuisilla uusilla. Ansalehto suosittelee Siiklin sijaan aikaiseksi perunaksi Flaviaa ja Jaakkoa muisteleville Nicolaa, joka on ulkonäöltään, maultaan ja kiinteydeltään lähellä vanhaa lajiketta. VanGogh taas on riittävän jauhoinen, jotta siitä saa myös perunamuusia.

Ihantalan aikainen ei menesty

Lammilaisen perunanviljelijän Timo Myyryläisen Laatuvihanneksesta lähtee vuosittain 1,4 miljoonaa kiloa perunaa Lahden ja Hämeenlinnan ympäristöön. Myyryläisen pelloilla kasvaa Nicolaa, Melodya, Galaa ja Operaa.

– Lapsuudessani Vihdissä meillä viljeltiin kotikäyttöön Jaakkoa ja Eigenheimeriä. Itselläni on koeviljelyssä vain punakuorinen Ihantalan aikainen, jota sain rajan takana Karjalassa käyneiltä tutuilta.

Punainen, syväsilmuinen, puikulamainen Ihantalan aikainen ei kuitenkaan näytä soveltuvan Myyryläisen pelloille laajamittaiseen viljelyyn. Sato jää pieneksi ja kuorittaessa perunaa menee liikaa hukkaan.

Nicola ja Melody maistuvat

Perunan pitää maistua hyvältä, mutta yhtä tärkeää on, että se säilyy varastossa yli talven. Suomessa perunaa ei käsitellä itävyydenestoaineilla, vaan säilytys perustuu kuivan perunan riittävän viileään varastointiin.

Viljelyyn ovat päässeet lajikkeet, joista saadaan hyvä sato kuorittavaksi suurkeittiöiden käyttöön, mutta myös pakattavaksi kaupasta tuttuihin 2,5 kilon pusseihin.

– Pesty kuoriperuna valtaa nyt vauhdilla markkinoita. Ihmiset ovat vihdoin ruvenneet jopa kouluissa syömään perunan kuorineen. Me kokeilemme juuri, kuinka uutuustuotteemme eli vakuumiin pakattu, tuore, kuorellinen lohkoperuna menee kaupaksi, Timo Myyryläinen kertoo.

Nicola on kiinteä ja sopii hyvin lisäkeperunaksi. Melody kestää kuoriperunana keittämisen, mutta sopii kuorittuna muusiksi. Rutonkestävä Opera on pyöreä, suurikokoinen ja tärkkelyspitoinen yleisperuna. Pyöreä, keltainen Gala taas korvaa yleisperunana vanGoghin.

Matilda kestää ruttoa

Varhaisperunaa maallaan kasvattaville Timo Myyryläinen suosittelee tuttujen Timon ja Siiklin tilalle uutta erittäin aikaista Solist-lajiketta, joka kestää jopa luomuviljelyssä hyvin lehtiruttoa elokuulle saakka. Myyryläinen kuvaa Solistia hyvin Timon kaltaiseksi, mutta paremman makuiseksi.

Melko aikainen Matilda on vanha tuttu lajike, joka on ainoa hyvin lehtiruttoa ja mukularuttoa kestävä varhaisperuna. Syysperunoista melko myöhäinen Suvi kestää molempia tauteja myös hyvin.

Ruton lisäksi perunaa vaivaavat harmaahome, näivetystauti, tyvimätä, maltokaariviroosi, peruna-ankeroinen, perunaseitti, kuivamätä, rengasmätä, rupi ja vielä coloradonkuoriainenkin. Osa lajikkeista kestää tauteja toisia paremmin. (HäSa)