fbpx
Kanta-Häme

Melu jäisi laillisiin mittoihin

Konserteista aiheutuva melu ei estä tapahtumien järjestämistä Kantolaan kaavaillussa tapahtumapuistossa. Vastavalmistuneen meluselvityksen pahimmassakin skenaariossa melutaso jää selvästi laissa mainittujen raja-arvoja alhaisemmaksi.

– Tapahtuma kuin tapahtuma tuottaa melua, se on fakta. Olennaista on, että musiikkimelu ei ylitä hetkellisestikään 115 desibeliä eikä neljän tunnin keskiarvona sataa desibeliä, kertoo Häme Event -hankkeen projektipäällikkö Panu Kekäle.

Kantolan tapahtuma-alueen lähimmät asunnot sijaitsevat noin 400 metrin päässä, järven toisella puolella Visamäessä.

Selvityksen mukaan festivaalipäivän äänitaso olisi Lumouksentien meluisimmissa kohdissa noin 70 desibeliä ja muualla Visamäessä 55–63 desibeliä.

Toinen kriittinen paikka on Kantolan siirtolapuutarha-alue, jossa äänitaso nousee soittolavasta riippuen 50–70 desibeliin.

– Lavan sijainnilla ja suuntauksella pystytään vaikuttamaan melun leviämiseen, ja siihen pitää kiinnittää huomiota, Kekäle summaa melumallinnuksen keskeisintä antia.

Valli vaimentaisi bassoääniä

Mallinnuksessa laskettiin myös mahdollisen rantaan rakennettavan meluvallin vaikutusta ympäristölle. Sen mukaan meluvalli alentaisi Visamäen melutasoa 1–3 desibelillä.

Vaikka ero ei näytä paperilla suurelta, Kekäleen mukaan valli kannattaa kuitenkin rakentaa.

– Yksikin desibeli voi olla jollekin ihmiselle ratkaiseva. Valli on toiminnallinen ratkaisu, joka vaikuttaa erityisesti mataliin ääniin. Kyllä me lähdetään siitä, että alue aiheuttaa ympäristölle mahdollisimman vähän häiriötä, Kekäle sanoo.

Hänen mukaansa hanke aikoo ohjeistaa tapahtumanjärjestäjiä tekemään enemmän, kuin laki vaatii melun torjumiseksi.

– Lisäksi kun ensimmäinen mahdollinen tapahtuma tulee, alueella pitää tehdä laajennetut mittaukset, Kekäle sanoo.

Hän esitteli hanketta yleisölle tiistai-iltana Suistolla.

Uutta tekniikkaa

Keskustelutilaisuudessa puhui myös yksi Suomen johtavia festivaalien äänisuunnittelijoita, Reima Saarinen. Hänen mukaansa festivaalien äänentoisto on kokenut 2000-luvulla suuren mullistuksen.

– Käytössä on ihan uudenlaisia kaiuttimia, joissa on linjasäteilijät. Aikaisemmin kauas ajettiin kovaa, jotta sinnekin kuuluisi jotain ja silloin se kuului ympäristöön ihan eri tavalla kuin nyt, Saarinen kertoo.

Hän korostaa, ettei ympäristöön kantautuvilta ääniltä voida koskaan täysin välttyä, mutta asiaan on mahdollista kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

– Nyt tehdään joka tapauksessa jonkinlainen tähystys konserttialueesta etukäteen jo ennen kuin kaiuttimia aletaan suunnata ja laittaa paikoilleen. Siinä yhteydessä on helppo tarkistaa myös vaikutukset ympäristöön, Saarinen sanoo.

Hänen mukaansa Kantolassa ongelmana on toki veden läheisyys, sillä tyyni vesi heijastaa ja jatkaa ääntä. Saarinen suositteleekin rakentamaan rantaan vallin, joka helpottaa äänen suuntaamista pois veden ulottuvilta. (HäSa)

Menot