Kanta-Häme

Menestymisen salaisuus on orkesteri

Sibelius-akatemian kapellimestariopiskelijat saavat harjoitella kaksi kertaa viikossa oikean orkesterin johtamista. Se on yksi salaisuus siihen, miksi Suomesta tulee paljon menestyviä kapellimestareita.

– Suomen systeemi on maailmalla ainutlaatuinen, kertoo Sibelius-akatemian kapellimestariopiskelija Eero Lehtimäki, 26.

Hän aloitti opinnot vuonna 2011.

Lehtimäki opiskeli hiljattain myös Wienissä. Siellä kapellimestareilla oli käytössään vain kaksi pianoa. Tyyli on muualla maailmassa Wienin kaltainen. Opiskelijat pääsevät harvoin johtamaan oikeaa orkesteria, jolloin johtamiseen ei synny rutiinia.

– Harjoitusorkesteri Kapubändin lisäksi pääsemme soittamaan orkesteriin ja katsomaan, kun muut johtavat. Lisäksi meillä on Musiikkitalossa mahdollisuus seurata kaikkia harjoituksia. Kaikissa näissä prosesseissa oppii. Siitä johtuu, että kapellimestarien taso on Suomessa älyttömän hyvä.

Kapubändi koostuu Sibelius-akatemian opiskelijoista.

Maailmalla suomalaiset kapellimestarit tunnetaan paitsi suorasta tyylistä, myös kollegiaalisuudesta.

– Lentokentällä on aina vastassa joku suomalainen, joka katsoo perään, kertoo Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtaja Erkki Korhonen, joka on pitänyt Sveitsin-vuosinaan huolta monesta suomalaisesta kapellimestarista.

Lehtimäki allekirjoittaa tämän. Pienestä maasta maailmalle lähtiessä on tärkeää pitää yhtä muiden suomalaisten kanssa.

Yhdeksi eduksi menestymiseen Lehtimäki näkee myös suomalaisen tasa-arvoisen tyylin. Professoreita ja opettajia kutsutaan etunimillä. Opettajia voi aina puhutella. Muualla maailmassa on toisin, kun hierarkia on tarkkaa ja täsmällistä.

Suomalaiset jakavat mielellään myös oppimaansa.

Kapellimestariopiskelijat tuovat Kapubändin Sibeliuksen syntymäpäivän aattona Hämeenlinnan kirkkoon. Luvassa on Sibeliuksen ja Carl Nielsenin joulumusiikkia.

Lehtimäki johtaa konsertissa Carl Nielsenin 6. sinfonian toisen osan.

Korhosen mukaan yleisössä on paljon Sibelius-kongressin osallistujia.

– Kaupungissa on myös paljon kansainvälistä lehdistöä. Heitä suomalainen opetustyyli ja Kapubändi kiinnostaa. HÄSA

Bongaa tulevaisuuden tähtiäSibelius-akatemian Kapubändin puhaltajien konsertti maanantaina 7.12. kello 19 Hämeenlinnan kirkossa. Ohjelmassa Jean Sibeliuksen ja Carl Nielsenin joulumusiikkia puhallinorkesterille.