Kanta-Häme

Mennään jo Gunnar!

Nihattulan koulun pihassa pyöri maanantaina puolenpäivän jälkeen varsinainen hullunmylly, kun vs. rehtori Pirkko Lokinperän piti varmistaa, että jokainen ekaluokkainenkin löytää varmasti oman paikkansa koulubussista.

– Mennään jo Gunnar, kuuluu vaativa huuto, kun aikataulun mukainen lähtöaika, kello 12.25, on käsillä.

Homma oli paremmin hanskassa kuin ulkopuolinen saattoi arvata. Kaikki noin 45 lasta tietävät paikkansa, pienet ekaluokkalaisetkin, ja lopusta huolehtivat Miodexin kuljettajat, Gunnar Modig ja Tapani Pitkänen.

He ovat paljon vartijoina. Vastuulla on aamun illoin kymmeniä koululaisia, jotka eivät välttämättä muista aina kiinnittää sitä tuiki tarpeellista turvavyötä. – Kuljettajan pitää muistuttaa välillä siitä ja monesta muustakin asiasta.

– Sanomme aina, ettei pysäkiltä saa lähteä juoksemaan, vaan aina on odoteltava rauhassa, että bussi ehtii lähteä.

Päivässä pari tuntia bussissa

Busseja lähtee Nihattulan koululta kaksi, toinen Marttaristin suuntaan ja toinen Koskelle ja Myllykylään. Pisimmillään koulumatkaan saattaa kulua päivittäin yhteensä parin tunnin verran. Ainakin 50 minuuttia menee aamuin illoin, kun koulumatka alkaa Vuohiniemestä kuten kolmatta luokkaa käyvällä Eerika Onnelalla.

Lakkautettujen Pelkolan ja Mauri Sariolan eli entisen Kosken koulun oppilaat lisäsivät vuosi sitten Nihattulan – ja samalla koko Hattulan kuljetettavien lasten määrää. Nyt on järjestelyihin kuitenkin jo totuttu ja lukujärjestykset viilattu. Nihattulan 62 oppilaasta kuljetettavia lapsia on peräti kaksi kolmannesta.

– Viime vuonna oli hankalampaa, mutta tänä syksynä kaikki on mennyt hyvin, kertoo toimistosihteeri Tuula Ijäs-Räikkönen Hattulan koulutoimistosta. Kaikkiaan kuljetettavia koululaisia on Hattulassa noin 250, kun yhteiskoulun yläkoululaisetkin lasketaan mukaan.

Pääsääntönä Hattulassa on, että kunta järjestää koulukuljetuksen, jos koulumatkaa kertyy yhteen suuntaan yli 5 kilometriä. Lyhyemmillekin matkoille koulukuljetusta on kuljetusta voinut anoa lähinnä 1-2 -luokkalaisille vaarallisen koulutien perusteella tai terveydellisin perustein. Esimerkiksi Janakkalassa 1-3-luokkalaisilla km-raja on alempi kuin muilla eli 3 kilometriä.

Vanhempia jännitti

Hakinmäessä asuva Nihattulan ekaluokkalainen Sointu Peltonen nousee koulubussin kyytiin ensimmäisen kerran tiistaina. Äiti A
nne Peltonen haki hänet ensimmäisenä koulupäivänä koulusta. Hän on tyttären ekaluokan alkaessa tyytyväinen koulukuljetuksen järjestelyihin. Koulumatkaa kertyy noin 7 kilometriä, eikä siihen kulu tavattomasti aikaa, kun bussi on pysäkillä kahdeksan aikaan, ja koulu alkaa 8.25.

– Varmaan ensimmäinen koulupäivä jännitti enemmän vanhempia kuin lapsia, arvelee Anne Peltonen. Hänen tapaansa monet muutkin vanhemmat huolehtivat ensimmäisenä aamuna erityisen tarkasti pienten ekaluokkalaisten koulutiestä.

Turvallisuus huolenaiheena

Liikennöitsijä Tapani Pitkänen sanoo, että koulujen alkamista on taas ehtinyt kesän aikana oikein odotella.

– Päiviähän tässä on laskettu koulujen alkamiseen, myhäilee Pitkänen ja korostaa 20 vuoden kokemuksella oman kunnan koulukuljetusten merkitystä paikalliselle liikennöitsijälle.

Liikennöitsijällä on terveisiä Tampereen suuntaan eli valtion tienpitäjiin päin.

– Vanhan Härkätien varteen kaivataan pysäkkilevennystä Kanniston rantatien kohtaan.

Toinen vaaranpaikka on etenkin syyspimeillä saman Härkätien varressa Tömäjärven ja leirikeskuksen tienhaarassa, johon on saatu nopeusrajoitus ja varoitusmerkit bussien kääntöpaikasta, mutta lisäturvaksi tarvittaisiin kipeästi myös katuvaloja.

– Näkyvyys on paikassa vaarallisen huono. (HäSa)

Päivän lehti

23.2.2020