fbpx
Kanta-Häme

Menneisyys ja tulevaisuus kohtasivat Verkatehtaalla

– Kädet hikoilevat, ja niitä pyyhitään ennen kättelyitä hameiden ja housujen helmoihin, ettei tuntuisi ällöltä. Tuntuu, että jonotus kestää ikuisuuden. Melkein kuin niissä oikeissa Linnan juhlissa, muistelee kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhlan juontaja, lukiolainen Jenni Kitinprami omia kokemuksiaan muutaman vuoden takaa.

Kaupungin vastaanotosta on selvästi tullut jo vahva perinne.

– Joka vuosi panostetaan pukeutumiseen enemmän ja enemmän. Nuoret ovat tosi hienoina, vaikka painotamme, ettei se ole välttämätöntä. Emme halua juhlan menevän kilpavarusteluksi, pohtii juhlasta vastaava Arxin kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola.

Juhlavassa sinisessä iltapuvussa kaupunginjohtajien kättelyistä lipuva Laura Lehto Myllymäen koulusta kertoo valmistautumiseen kuluneen viikon verran.

– Äiti olisi varmaan tappanut, jos en olisi laittautunut hienosti, tyttö vitsailee.

Edellisen yön kaveri Eveliisa Cordoba-Castellani oli Lehdon luona yökylässä.

– Äiti laittoi meille kampaukset. On tämä juhla iso ja hieno juttu meille. Samoin kuin itsenäisyys, jonka merkityksen on ymmärtänyt vuosi vuodelta paremmin, Lehto kertoo.

Nummen koulun poikakolmikko Riku Haavisto, Santeri Haapasalmi ja Juuso Vallenius kertovat niin ikään äitien auttaneen asuvalinnoissa. Ainakin Rikulle tarttui samalla myös taito solmia itselle kravattisolmu.

Poikien opettaja Karri Putti kertoo joidenkin vanhempien olleen yhteydessä jo aikaisin syksystä varmistaakseen juhlien pitämisen.

– Että ehtii esimerkiksi valmistaa kierrätysteemaisen puvun. En vielä kuitenkaan koe, että varustelu olisi mennyt ylitse.

– Juhliin valmistautuminen on hyvää tapakasvatusta, ja historiantunneillakin on käyty lävitse itsenäistymiseen liittyviä asioita, vaikka ne eivät vielä varsinaisesti kuudennen luokan opetussuunnitelmaan kuulu, Putti sanoo.

Tämän vuoden juhlateemaksi oli valittu Unelmat, joita käsiteltiin juhlapuheessa ja yhteisötaideteoksessa. Nuoret saivat käydä ripustamassa omia unelmiaan puun oksille.

Nummen pojilta löytyy selkeät näkemykset niin itsenäisyydestä kuin omista unelmistakin.

– Itsenäisyyteen kuuluu, ettei olla muiden omistuksessa tai vallan alla, Riku Haavisto miettii.

Unelmana hänellä on tulla futiksenpelaajaksi. Juuso taas haaveilee lätkäammattilaisuudesta. Santerilla unelmat liittyvät hyvään koulutukseen ja työhön.

– Ettei tarvitsisi siivota jotain vessoja koko elämäänsä.

Unelmapuuhun jätetyt toiveet kuvastavat osuvasti perinteiden ja tulevaisuuden kohtaamista nuorten maailmasta.

Sofie Tien lapussa lukee lääkäri. Olivia Ringman laulaa kuorossa ja haaveilee pop-tähteydestä.

Ja sitten puihin jätettyjen lappujen perusteella nuoret haluavat olla myös “squadinsa” kanssa ja tulla CS90 Pro Playereiksi. Tai jotain sellaista. HäSa

KATSOLisää juhlakuvia ja -tunnelmia Hämeen Sanomien nettisivuilla.

Menot