Kanta-Häme

Menoinfo: Lepaa 2013 aukeaa

Perinteikäs puutarha- ja viheralan näyttely aukeaa nyt jo 50. kerran Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön maisemissa torstaina. Ammattilaisille tarkoitettu tapahtuma jatkuu lauantaihin saakka ja järjestäjät odottavat Hattulaan yli 8000 kävijää. Tapahtumasta kasvoi odotettua isompi.
 
– Tiesimme osan näytteilleasettajista pitävän välivuotta, mutta tilalle on tullut noin 30 uutta yritystä, toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta kertoo.
 
– Tänä vuonna näytteillä on erikoisen paljon erilaisia ympäristörakentamiseen liittyviä koneita ja joukossa on todella järeitä pelejä. Yksi niistä on 28 tonnia painava kone, jolla voidaan seuloa suuria maamassoja. Lisäksi on esimerkiksi 5 mansikantaimien myyntiin keskittynyttä yritystä ja kaikenlaisia uutuuksia poikkeavan laajasti.
 
Lepaan kävijöiden joukkoon kuuluu kasvihuoneyrittäjiä, marjojen ja vihannesten viljelijöitä, puutarhakauppiaita, taimistoviljelijöitä, kuntien ja kaupunkien viherväkeä, alan urakoitsijoita ja golfkentän hoitajia. Mukaan mahtuu vielä maanviljelijöitä, kotipuutarhureita, alan opiskelijoita, tutkijoita ja viranomaisia. Näytteilleasettajia on 164 ja joukossa on niin suuria kansainvälisiä yrityksiä kuin pieniä, innovatiivisia pajoja. 
 
Naiset liikkeellä
 
Järjestäjät teettivät viime vuonna kävijätutkimuksen, jonka mukaan noin 55 prosenttia näyttelyssä poikenneita oli naisia. Neljännes kävijöistä tuli Hämeen alueelta ja yli 20 prosenttia Uudeltamaalta. Vieraita saatiin kuitenkin aina Kainuuta ja Lappia myöten. Kävijöiden toimialat jakutuivat moniin sektoreihin.
 
– Kysely ei paljastanut mitään suuria yllätyksiä, vaan oikeastaan vahvisti näkemyksiämme siitä, että painopiste on kannattanut siirtää ympäristörakentamiseen, Jalkanen pohtii.
 
– Näyttely esittelee kaikkia niitä alueita, joiden kanssa Lepaalta valmistuneet ihmiset ovat tekemisissä. Olemme pitäneet kiinni linjasta, että tämä on ammattilaisten näyttely, mutta totta kai tänne saa tulla kuka tahansa alasta kiinnostunut.
 
Lepaa 2013 to-la 15.-17.8. klo 10 alkaen Hattulassa.
 
Lisää menovinkkejä osoitteessa Hameensanomat.menoinfo.fi
 

Päivän lehti

30.5.2020