Kanta-Häme

Menoinfo: Rautapyörät jytistelevät Riihimäellä

Viikonvaihteessa vanhaa kolmostietä kulkevat hieraisevat taatusti silmiään. Pellolla pyörii vanhoja traktoreita muokkaamassa maata.

Museokoneet ovat peräisin Rauta ja petrooli -näyttelystä, jossa kohtaavat vanhat museoikäiset traktorit, kaivinkoneet, kuorma-autot, autot, moottoripyörät ja mopot, maakoneet, moottorisahat ja höyrykoneet.

Tapahtuma houkuttelee paikalle koko perhettä oppimaan työnäytöksistä, kiertämään rompetorilla ja käsityöläisten parissa sekä pitämään hauskaa poni- ja koiravaljakoiden kanssa.

– Näyttelyyn tuotavien traktoreiden perään halutaan tällä kertaa myös koneita. Tiedossa on jo auroja ja perunannostokoneita, mutta vielä odotetaan äkeitä ja muita traktorilla käytettyjä koneita, kertoo tapahtumaa järjestävän Fordson-club Finlandin puheenjohtaja Paavo Vilminko.

Vanhin traktori satavuotias

Tänä vuonna näyttelyn teemaksi on valittu yhdysvaltalaiset IH-tehtaan traktorit eli International, McCormick, Farmall ja Deering, joita mukana on 1910-luvun lopulta saakka.

– Vanhin paikalla oleva traktori täyttää sata vuotta. Se on ruotsalainen Avance vuodelta 1913. Se käynnistetään sekä lautantaina että sunnuntaina kolmesti ja käynnistystä juontaa Jope Ruonansuu, kertoo näyttelyn vastaava Ari Ojala.

Avance hankittiin aikanaan Vuojoen kartanoon Eurajoelle, josta se siirtyi Pöytyälle. Pöytyältäkin traktori myytiin muualle, mutta nyt Ari Piha on ostanut sen jälleen kotitilalleen takaisin ja kunnostanut. Traktoria päästiin ihailemaan jo Farmari-näyttelyssä Seinäjoella.

Paavo Vilminko arvelee, että näyttelyn harvinaisin traktori on saksalainen Hürlimann.

– Saksassa traktoreita valmistettiin lukuisissa pienissä yrityksissä, joten merkkejäkin on aika liuta. Vaikka saksalaisten traktorien kestävyys ja laatu olivat erinomaisia, Suomeen ostettiin enemmän halvempia englantilaisia koneita, Vilminko kertoo.

Höyrykone pyörittää myllyä

Polttomoottoria edeltäneitä höyrykäyttöisiä traktoreita ei näyttelyssä ole, mutta sen sijaan kotimainen höyrykone, jota käytetään työnäytöksessä pyörittämään jauhoja jauhavaa myllyä.

Turun rautateollisuuden vuonna 1911 valmistaman höyrykoneen nimi on Kullervo. Saman tehtaan Kullervo-traktori on myös saatu näyttelyyn edustamaan kotimaista tuotantoa.

Vanhojen koneiden toimintaa ihaillaan jauhojen jauhamisen lisäksi myös päreenteossa.

Opiskelijat mukana

Hyvinkään maaseutuoppilaitoksen pellolta nyt ensi kertaa Riihimäelle siirtyneen näyttelyn rakentamisessa ja muonituksessa ovat mukana Hyrian opiskelijat.

– Jo viime vuonna kokeiltiin yhteistyökuviota Hyrian kanssa onnistuneesti, Ari Ojala kertoo.

Rakennustöissä riittää käytännön oppia niin rakennus-, putki-, sähkö-, metalli- kuin logistiikkaopiskelijoille. Hotelli-, ravintola- ja catering -opiskelijat taas vastaavat koko tapahtuman tarjoiluista.

– Lauantaina syödään Ryttylän rokkaa ja sunnuntaina jauhelihakeittoa. Munkit on paistettu itse samoin kuin kanelikierteet. Kaikki raaka-aineet on hankittu lähitiloilta tai lähistöltä, kertoo Anna-Helena Holmström-Savolainen Hyriasta.

Keittopadoissa kiehuu 1 500 litraa keittoa kumpanakin päivänä. Viime vuonna kävijät söivät noin 3 000 annosta. (HäSa)

Rauta ja petrooli järjestetään lauantaina ja sunnuntaina 14.-15. syyskuuta kello 10-17 Riihimäen Messupuistossa Tehtaankadulla.